Simona Ionescu / Redactor Șef

Flash. Computere create de un român pentru țările socialiste

Flash. Computere create de un român pentru țările socialiste
Acum, aproape toți avem telefoane, calculatoare ori tablete. Pare floare la ureche să le folosești. Însă, când au apărut primele calculatoare erau niște aparate uriașe. În iunie 1951, Remington Rand a vândut primele 46 de mașini la prețuri de peste 1 milion de dolari bucata. UNIVAC a fost astfel primul calculator produs în serie.

Calculatoarele așa cum le cunoaștem azi au apărut acum 40 de ani, dar primele aparate au apărut în anii 50. Un strălucit inginer român, Victor Toma, a realizat și el un computer. Mai întâi l-a gândit, l-a proiectat, a prezentat invenția, apoi au fost fabricate primele aparate. Proiectul a fost prezentat la Simpozionul internaţional de la Dresda în 1955 şi a fost pus în funcţiune în anul 1957. A fost considerat primul calculator electronic realizat în ţările socialiste.

Un strălucit inginer român, Victor Toma, a realizat un computer românesc. A fost pus în funcţiune în anul 1957.

Abia mai târziu, la 13 februarie 1965, au fost date în folosinţă la Institutul de Fizică Atomică maşinile electronice de calcul „CET–500”. A fost un calculator românesc realizat în 1964 de ilustrul inginer Victor Toma, refugiat din Basarabia la începutul anilor 1940. El a trăit să vadă cum invenția sa devine tot mai performantă. Academia Română l-a numit membru de onoare. A murit la 86 de ani, în 2008.

Victor Toma a realizat primele calculatoare electronice din Romănia din generaţia I-a și din generaţia II-a , tranzistorizate şi cu memorie operativă pe ferite. La început, producția a fost restrânsă. Apoi, a coordonat invenții similare și în alte țări socialiste, cu excepția URSS.

Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.


Flash. Primul cântec înregistrat în spaţiu

Flash. Știți de când locuiesc oamenii în case? Aflați și din ce le-au făcut

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre