Simona Ionescu / Redactor Șef

Fostul prorector de la o Universitate română de top, în mijlocul unui scandal cu poze nud. A intervenit și Comisia de Etică

Fostul prorector de la o Universitate română de top, în mijlocul unui scandal cu poze nud. A intervenit și Comisia de Etică
Fostul prorector și totodată profesor reputat de la o Universitate română de top se află în mijlocul unui scandal, în care sunt implicate poze nud. Comisia de Etică a fost nevoită să intervină. Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca a reacționat după apariția articolului pe site-ul nostru.

Update: Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca ne-a transmis un e-mail cu următoarea precizare, pe care, de altfel, Rețete și Vedete o consemnase în articolul publicat. 

„Motivul este faptul că am criticat o decizie legată de aprobarea unui curs. Nu are legătură cu proiectul despre care menționați”, a fost reacția fostului prorector USAMV. 

 

Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, ce a ocupat funcția de prorector pentru Relații Internaționale al USAMV Cluj-Napoca până în martie anul acesta, se află în mijlocul unui scandal cu Universitatea la care încă activează în calitate de cadru didactic. Cauza o reprezintă ultimul proiect al profesorului, care implică mai multe ipostaze nud. 

Comisia de Etică a USAMV s-a autosesizat și a luat atitudine, lucru care a pornit o adevărată dezbatere printre susținătorii profesorului, cunoscut drept unul dintre cei mai apreciați din cadrul facultății. De asemenea, Mihalca ocupă și funcția de președinte al ECZM (Colegiul European de Medicină Zoologică).

Se caută fotomodele pentru „nud artistic” 

Printre altele, Andrei Mihalca este și fotograf amator și se implică des în diverse cauze sociale. Despre una dintre acestea i-a informat recent pe cei care îl urmăresc. Ultimul proiect al profesorului „îmbină arta cu o cauză nobilă!”, așa cum transmite chiar el. 

Mai exact, campania presupune ca o serie de animale precum câini, pisici, cai, sau chiar și rozătoare, să fie pozate alături de modele în diverse ipostaze… nud! Profesorul s-a ocupat personal de selecția modelelor, despre care spune că le acceptă indiferent de gen. 

Comisia de Etică a intervenit  

„Vrei să spargi tipare și să faci un bine?  

Suntem în căutare de fotomodele voluntare, indiferent de gen sau statut, pentru noua ediție a calendarului nostru de nud artistic, Nothing but my pet, ediția 2026”, scris Mihalca în mediul online în urmă cu câteva zile. Acesta a mai menționat și că proiectul este unul „care îmbină arta cu o cauză nobilă!”. Textul a fost ilustrat cu o poză ce înfățișa o pisică, ținută în brațe de un cuplu dezbrăcat. 

Andrei Mihalca s-a ocupat personal de selecția modelelor pentru fotografiile nud, despre care spune că le acceptă indiferent de gen.
Foto: Facebook Andrei Mihalca

 

Cu toate că inițiativa a fost primită bine de mai mulți internauți, care au lăudat intenția și ideea campaniei, nu toată lumea a privit cu ochi buni. Printre cei care au ridicat sprânceana s-ar fi aflat și Comisia de Etică a USAMV care, conform lui Mihalca, l-ar fi anunțat că îi vor urmări atent postările. 

Mihalca susținea că pozele nud nu au legătură cu motivul urmăririi de către Comisia de Etică 

„Am fost informat astăzi că, de acum, Comisia de etică a USAMV Cluj-Napoca citez „va monitoriza activitatea în platformele de socializare a A.D.M. [notă Andrei Daniel Mihalca], potrivit reglementărilor și dispozițiilor legale în vigoare și se va autosesiza în eventualitatea în care nu se va respecta Codul de etică universitară”, a scris Andrei Mihalca pe o rețea de socializare. 

Profesorul de la USAMV susține că presupusul avertisment al Comisiei de Etică nu are legătură cu pozele nud Foto: Captură Facebook

Totuși, profesorul nu a dat și un motiv pentru presupusul gest al Comisiei de Etică. La o primă vedere, s-ar putea trage concluzia că arta nud cu animale integrate a fost „vinovata” care a atras atenția, însă Mihalca susține în comentariile la postare că motivul nu ar fi acesta. 

Mihai Găinușă îi ia apărarea lui Mihalca 

Printre susținătorii profesorului Andrei Mihalca se află și Mihai Găinușă, care și-a acordat sprijinul în comentarii, într-un mod acid, de ex-cârcotaș, așa cum a obișnuit pe toată lumea. 

„Pentru Comisia de Etică a USAMV: certific prin prezentul comentariu activitatea etică pe rețelele sociale private a distinsului domn profesor Mihalca, dar trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea acestor rețele de către autorități (ministrul Educației sau chiar șeful vostru, Ciolacu) pentru comunicate oficiale. 

Mihai Găinușă a sărit în apărarea lui Mihalca
Foto: Captură Facebook

De aceea aștept și din partea conducerii USAMV și a respectabilei Comisii de Etică: ori să folosească aceste rețele, precum șefii lor, ori să urmărească cu atenție și etica conducerii Educației. Așa e etic. Cu respect etc”, a comentat Mihai Găinușă la postare. 

Conflictul nu este unul nou 

În urmă cu doar câteva luni, mai exact în Iunie, profesorul Mihalca se plângea public de faptul că activitatea sa academică ar fi sabotată din cauza opțiunilor sale electorale din cadrul precedentelor alegeri pentru funcția de rector, conform publicației locale stiridin.ro.

Mihalca dezvăluia atunci că propunerea sa de a introduce un curs facultativ pentru studenți ar fi fost respinsă, conform sursei citate. Mai mult decât atât, o altă publicației locală raporta la scurt timp că profesorul s-ar fi trezit și cu plângere la Comisia de Etică, imediat după refuzarea cursului. 

Mihalca a anunțat pe Facebook faptul că cei din Comisia de Etică l-ar fi informat că îi vor urmări postările
Foto: Captură Facebook

„Cineva consideră că prin această postare am încălcat codul de etică al USAMV Cluj-Napoca. Azi am primit oficial sesizarea către Comisia de etică a USAMV. Mâine trimit răspunsul”, scria la acea vreme Ziar de Cluj că ar fi spus Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca. 

USAMV Cluj-Napoca nu a oferit vreun punct de vedere public în ceea ce privește posibila informare a Comisiei de Etică despre comportamentul online al profesorului. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre