Simona Ionescu / Redactor Șef

Gică Hagi la 56 de ani. De la ”copilul teribil”, la ”Regele” fotbalului românesc

Gică Hagi la 56 de ani. De la ”copilul teribil”, la ”Regele” fotbalului românesc
Gică Hagi la 56 de ani. O carieră de excepție, iar microbiștii îl iubesc și i-au dat tot felul de porecle. De la copilul teribil, la ”Regele” fotbalului românesc.

Gică Hagi la 56 de ani. O carieră de excepție care a făcut fericiți milioane de microbiști. Oriunde ai merge în lume, numele lui Gică Hagi este cunoscut, alături de Nadia Comăneci și Ilie Năstase. Sportivi cu care ne mândrim. La mulți ani, Gheorghe Hagi!

Gică Hagi la 56 de ani. De la ”copilul teribil”, la ”Regele” fotbalului românesc

Gică Hagi la 56 de ani. A primit un cadou minunat de la fiul său, Ianis Hagi (22 de ani), care a marcat joi, 4 februarie, un gol spectaculos în meciul Rangers – St. Johnstone, scor 1-0, în etapa a 27-a a campionatului Scoției.

Dacă lui Gică Hagi i se spune ”Regele” fotbalului românesc, Ianis Hagi a început să fie numit ”Prințul” de către suporterii scoțieni. Ce cadou minunat!

Gheorghe Hagi împlinește azi, 5 februarie 2021, 56 de ani. Jucător de geniu, unul dintre cei mai faimoşi purtători ai tricoului cu numărul 10 din lume.

A fost declarat în noiembrie 2003 „Jucătorul de aur” de către Federaţia Română de Fotbal, respectiv cel mai bun fotbalist român din ultimii 50 de ani.

Pare că nimic nu este întâmplător. Pe 5 februarie, sărbătoresc patru nume grele ale fotbalului mondial: românul Hagi (56 de ani), portughezul Cristiano Ronaldo (36 de ani), brazilianul Neymar (29 de ani) și argentinaianul Carlos Tevez (37 de ani).

Gică Hagi la 56 de ani. Prima minge, la 5 ani

A început să joace fotbal în curtea casei, cu o vezică de porc, pînă cînd bunicul său i-a făcut o minge din păr de cal. Apoi, la vîrsta de şase ani, mama sa i-a făcut cadou prima minge adevărată, o minge din cauciuc.

”M-am născut să joc fotbal. Le-am arătat acest lucru părinţilor prin toate manifestările mele. Primul cadou – şi singurul pe care li l-am cerut în viaţă! – a fost o minge, la trei ani.

Jucam fotbal pe stradă, la şcoală, peste tot. Stadionul era pe deal. Iar eu, pentru că eram mai mic, trebuia să mă duc mereu de sus până jos să iau mingea, atunci când sărea şi se ducea la vale. Aşa am început. Copil de mingi. Apoi, când am primit mingea, mă jucam în curte” a povestit Gică Hagi.

”Eram un copil foarte dinamic. Şi răsfăţat, în acelaşi timp, pentru că părinţii mei pierduseră un copil înainte, un băiat, între cele două surori, şi pe urmă, când am venit eu pe lume, m-au răsfăţat”, a spus marele fotbalist.

Gică Hagi la 56 de ani. De la copilul de mingi, la ”Regele”

Gheorghe Hagi este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști pe care i-a avut România, din toate timpurile. Fanii turci i-au spus ”Comandante”. Românii îi spun ”Regele”, dar străinii i-au spus ”Maradonel” și ”Maradona din Carpați”.

  • În aprilie 1975, Gică Hagi a început să joace la Farul Constanţa. La 13 ani, Hagi a primit prima legitimaţie din cariera de jucător.
  • Pe prima scenă a fotbalului românesc, Gică Hagi a debutat într-o partidă cu SC Bacău, la data de 11 septembrie 1982. “Regele” avea atunci 17 ani, 7 luni şi şase zile. În acel sezon, puştiul teribil al Constanţei a înregistrat un număr de 18 partide, în care a marcat şapte goluri.
  • Debutul la echipa naţională a avut loc în mandatul lui Mircea Lucescu, selecţioner care, pe 16 octombrie 1985, l-a desemnat pentru prima oară pe Hagi căpitan al “tricolorilor”. Hagi avea doar 20 de ani şi meciul împotriva Irlandei de Nord, era decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic.
  • La 25 de ani, Hagi a ajuns în Spania, la Real Madrid, în schimbul unei sume uriaşe pentru acea perioadă, 4,3 milioane de dolari. A înscris 19 goluri în 84 de partide în tricoul “albilor”. “Regele” s-a remarcat la Real prin driblinguri de senzaţie, pase sclipitoare, dar şi goluri fabuloase. În istorie a rămas o reuşită de la jumătatea terenului, contra Osasunei.
  • Din Spania, Hagi a plecat la Galatasaray. Aici a evoluat în 191 de partide şi a marcat 71 de goluri. A cucerit patru titluri, două Cupe, o Supercupă, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei.
  • Prin întreaga sa contribuţie la performanţele fotbalului din Turcia, “Regele” este un idol la Istanbul, inclusiv pentru fanii rivalelor Beşiktaş şi Fenerbahce.
  • A fost declarat cel mai bun jucător străin care a jucat vreodată în Turcia. În 2001 s-a retras în plină glorie, iar fanii turci l-au numit, în semn de recunoştinţă, „Commandante”.

Gică Hagi, familia

În 1990, Gică Hagi s-a căsătorit cu Leni Celnicu, dar mariajul nu a ţinut decât un an. El s-a recăsătorit în 1994 cu actuala soţie, Marilena.

Gheorghe Hagi şi-a botezat copii, după prenumele părinţilor săi. Ianis, de la Iancu, şi Kira, de la Kiraţa. Iar hotelul de la Mamaia, Iaki, vine de la Ianis (22 de ani) și Kira (24 de ani). Fiul îi cală pe urme, iar fiica  este o actriță talentată.

Gică Hagi a fost răsplătit

La 31 octombrie 2000, preşedintele Emil Constantinescu i-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, a doua cea mai înaltă distincţie a statului român.

„O binemeritată şi firească recunoaştere a meritelor sale sportive”, şi pentru faptul că Hagi „a contribuit la promovarea imaginii României în lume”.

În martie 2008 a fost decorat de președintele Traian Băsescu, printre altele, cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a. Distincția a fost acordată „pentru rezultatele obținute în perioada 1990—2000 prin participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene de fotbal și pentru întreaga activitate sportivă.”


Horoscop Minerva – 5 februarie. Pentru Pești se deschide un capitol nou, care ține de realizarea planurilor lor

Horoscop. Previziuni pentru Anul Bivolului de metal

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre