Simona Ionescu / Redactor Șef

Greta Garbo, o prăjitură cu istorie. O rețetă pentru doamnele care știu ce vor

Greta Garbo, o prăjitură cu istorie. O rețetă pentru doamnele care știu ce vor
Prăjitura Greta Garbo, cunoscută și sub numele de Jerbo, Zserbó sau Gerbeaud, este un desert clasic cu foi fragede, gem, nucă și glazură de ciocolată, care a cucerit generații de iubitori de dulciuri. Rețeta originală este din Ungaria, dar a devenit de ani buni preferata românilor, mai ales din Ardeal.

Adoptată de gospodinele din Ardeal, apoi din toată țara, prăjitura Greta Garbo are o poveste fascinantă legată de o cofetărie celebră din Budapesta și o mare actriță de la Hollywood. Iată rețeta autentică.

Povestea prăjiturii Greta Garbo

Prăjitura își are rădăcinile în secolul al XIX-lea, la Café Gerbeaud, o cofetărie istorică din Budapesta, fondată în 1858 de Henrik Kugler și preluată ulterior de Émile Gerbeaud, un patiser elvețian renumit. Gerbeaud a rafinat rețeta, creând un desert cu foi subțiri de aluat dospit, umplute cu gem de caise, nucă măcinată și acoperite cu o glazură bogată de ciocolată.

Prăjitura a primit numele marii actrițe după ce vedeta a vizitat cofetăria din Ungaria

Numită inițial „Zserbó szelet”, prăjitura a devenit rapid un simbol al eleganței și rafinamentului în Imperiul Austro-Ungar. Legenda spune că numele „Greta Garbo” a apărut mai târziu, inspirat de celebra actriță, una dintre marile dive ale cinematografiei.

Se povestește că diva ar fi vizitat Budapesta în anii 1920 sau 1930 și ar fi fost atât de impresionată de prăjitură încât cofetăria i-ar fi atribuit numele desertului.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti această delicatesă, aveți nevoie de următoarele ingrediente. Pentru foi: 500 g făină albă, 20 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată), 100 ml lapte călduț, 150 g unt de 82% grăsime, la temperatura camerei.

Vă mai sunt necesare 70 g untură (opțional, pentru foi mai fragede sau unt), 100 g zahăr pudră, 2 gălbenușuri, 50 g smântână, 1 praf de sare,  coaja rasă de la o lămâie (sau portocală), 1 linguriță extract de vanilie.

Pentru umplutură aveți nevoie de 400 g gem de caise (sau prune, după preferință), 200 g nucă măcinată, 100 g zahăr tos, 2 plicuri cu zahăr vanilat sau 1 linguriță cu esență de rom.

Pentru glazură: 200 g ciocolată neagră (minimum 50% cacao), 50 g unt, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare

Greta Garbo, o prăjitură cu istorie. O rețetă pentru doamnele sofisticate
Prăjitura Greba Garbo, o minunăție ungurească

Se dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță cu zahăr și se lasă 5-10 minute până devine spumoasă. Dacă folosiți drojdie uscată, amestecați direct cu făina. Într-un bol mare, se amestecă făina cernută cu sarea și coaja de lămâie.

Separat, se amestecă untul (și untura, dacă folosiți) cu zahărul pudră până devine cremos. Se adaugă gălbenușurile, smântâna, vanilia și drojdia activată. Se încorporează treptat făina și se frământă până se obține un aluat moale, elastic, care nu se lipește de mâini. Acoperiți cu un prosop și lăsați să se odihnească 15-20 de minute.

Cum se asamblează prăjitura

Se împarte aluatul în 4 părți egale. Pe o suprafață presărată cu făină, se întinde fiecare bucată într-o foaie subțire (circa 2-3 mm grosime), de dimensiunea tăvii. Ungeți tava cu unt sau tapetați cu hârtie de copt. Puneți prima foaie, apoi întindeți gemul și presărați o treime din nuca amestecată cu zahăr tos și vanilat. Repetați procesul cu următoarele două foi, alternând gemul și nuca.

Se poate păstra o săptămână la frigiderr

Acoperiți cu ultima foaie și înțepați din loc în loc cu o furculiță. Introduceți în cuptorul preîncălzit și lăsați la cuptor în jur de 40 de minute, până devine aurie la suprafață. Nu scoateți prăjitura din tavă până nu s-a răcit.

Topiți ciocolata cu untul și uleiul la bain-marie, amestecând până devine lucioasă. Întindeți glazura peste prăjitură și lăsați să se întărească la frigider câteva ore. Tăiați desertul în romburi sau dreptunghiuri. Se păstrează până la o săptămână la frigider.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri