Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura de criză. E incredibil de simplă și perfectă pentru post

Prăjitura de criză. E incredibil de simplă și perfectă pentru post
Prăjitura de criză este, de fapt, un desert delicios creat într-o perioadă de sărăcie. Oamenii au combinat simplu câteva ingrediente, iar rezultatul este delicios.

Aceasta este o prăjitură de post extrem de simplă. Atât de simplă este, încât, în glumă, creatorii rețetei i-au spus inclusiv „prăjitura proștilor”. Asta pentru că oricine este capabil să o prepare.

Desertul de criză supranumit prăjitura proștilor a apărut din necesitate în timpul Marii Crize Economice din anii 1930, când ingredientele de bază din cămară erau rare și familiile trebuiau să fie creative. Au trecut aproape 100 de ani, dar această rețetă pare mai relevantă ca niciodată pentru prezent, într-un moment în care multe părți ale lumii se confruntă cu o creștere a costului vieții.

Indiferent de motivele pentru care faci această prăjitură, este una incredibil de delicioasă – super moale și umedă. În plus, este perfectă pentru aceste zile, când creștinii țin Postul Paștelui. Nu vei murdări niciun vas, deoarece prăjitura se prepară direct în vasul în care o vei coace. Dacă ai la dispoziție unul antiaderent, cu atât mai bine. Dar nu trebuie să-ți faci griji, datorită uleiului din compoziție, aceasta nu se va lipi de vas.

Ingrediente pentru prăjitura de criză

– 1,5 căni de făină 

– 3,5 linguri de cacao 

– 3/4 cană de zahăr 

– 1 linguriță de bicarbonat de sodiu 

– un praf de sare 

– 1 lingură de oțet 

– 1/4 cană + 2 linguri de ulei 

– 1 cană de apă rece 

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un vas mare de copt, adaugă absolut toate ingredientele prăjiturii. Amestecă aluatul până când devine omogen, cu o consistență netedă.

Coace aluatul obținut timp de 22 – 25 de minute (timpul de coacere variază în funcție de cuptor), până când prăjitura este aproape gata, iar o scobitoare introdusă în centru iese ușor umedă, cu firimituri lipite. Poți opri cuptorul și aștepta să se răcească puțin pentru servire. Opțional, poți servi prăjitura de criză cu zahăr pudră sau cacao deasupra, ori cu ciocolată topită.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre