Simona Ionescu / Redactor Șef

IPS Teodosie: ”Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă”. Reacția premierului Orban

IPS Teodosie: ”Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă”. Reacția premierului Orban
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, îi scrie premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă din care se înțelege că interzicerea pelerinajului de Sfântul Andrei va duce la o revoltă a credincioșilor. ”Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă.”

Zeci de credincioși au fost scoși din biserică, miercuri, de jandarmi din Constanța. Orașul este în carantină și sunt multe restricții din pricina pandemiei. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a cerut în instanță anularea restricțiilor, dar magistrații nu i-au aprobat cererea.

IPS Teodosie: ”Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă”

An de an, pe 30 noiembrie, la Sărbătoarea Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, peste 15.000 de credincioşi vin în pelerinaj, la Mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei” din judeţul Constanța. Anul acesta, pelerinajul este permis doar locuitorilor din localitatea Ion Corvin, unde se află peștera.

Mai multe localități din județul Constanța, inclusiv municipiul Constanța, sunt în carantină, iar adunările și libera circulație au fost restricționate. Jandarmii au scos miercuri, 25 noiembrie, zeci de credincioși din Biserica Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, în timpul slujbei. 39 de persoane au fost amendate.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, mesaj pentru premier

”Nu vom îngădui ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sf Andrei să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet”, a scrsi arhiepiscopul, citat de hotnews.ro.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”.

Arhiepiscopul avertizează Guvernul să nu subestimeze dorința oamenilor de a striga din nou în stradă.

Arhiepiscopul Tomisului susține că Biserica, împreună cu credincioșii ortodocși, se află „în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”.

Arhiepiscopul Tomisului: ”Credincioșii sunt obligați să îndure umilința”

  • „Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite.
  • Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.
  • Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil.”

Arhiepiscopul Tomisului: ”Denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați”

”De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.”

El aduce în discuție evenimentele din decembrie 1989, când oamenii, nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, „mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea”.

„Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.”

Reacția premierului Ludovic Orban

Câteva ore mai târziu a venit și reacția premierului Ludovic Orban la scrisoarea arhiepiscopului Tomisului:

„Sfatul meu sincer către Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje sau la alte activități, ci să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, spune Ludovic Orban, conform Mediafax.


S-a aflat ce pensie are Silviu Prigoană la 56 de ani. Suma are 3 zerouri

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre