Jeff Bezos a anticipat viitorul cu precizie, la 18 ani. Parcă a știut de atunci ce urmează. Teme care azi sunt de actualitate le-a lansat în discursul său de la absolvirea liceului. Era anul 1982, avea 18 ani și a spus că vrea să construiască „hoteluri și colonii în spațiu”. Apoi a petrecut anii săi de adult făcând chiar asta.
Bezos este cunoscut ca CEO al gigantului de comerț electronic Amazon, fiind al doilea cel mai bogat om din lume și cel mai bogat american. Averea sa este de 215 miliarde de dolari, conform topului Forbes de anul acesta. Totuși, compania sa privată de aerospace, Blue Origin, ar putea fi adevărata sa pasiune, având în vedere subiectul discursului pe care l-a susținut la absolvirea liceului în 1982.
Ce voia să facă Jeff Bezos la încheierea liceului
În acel an, 1982, Bezos se pregătea să frecventeze Universitatea Princeton, unde a studiat inginerie electrică și știința calculatoarelor. La liceul Palmetto din Miami, Bezos a terminat primul dintr-o clasă de 680 de elevi, iar astfel a fost ales să vorbească la ceremonia de absolvire.
Miami Herald a publicat un rezumat al discursurilor susținute de liderii liceelor din zonă într-un articol publicat pe 20 iunie 1982. Publicația a inclus câteva propoziții care rezumau discursul lui Bezos, care acum servește ca dovadă că viitorul titan al industriei tehnologice s-a gândit de mulți ani la viitorul civilizației în spațiu.
„Bezos vrea să construiască hoteluri spațiale, parcuri de distracții, iahturi și colonii pentru două sau trei milioane de oameni care orbitează în jurul Pământului”, spune articolul Herald. Acesta menționează și planul tânărului de a începe prin a trimite muște pe Lună.
Planurile de viitor ale miliardarului
„Întreaga idee este să conservăm Pământul”, spunea Bezos, conform ziarului, care menționează că obiectivul său final este să scoată toți oamenii de pe Pământ și să-l transforme într-un imens parc național. Având în vedere interesul timpuriu al lui Bezos pentru explorarea și colonizarea spațială, nu este o surpriză că a fondat startup-ul de zboruri spațiale Blue Origin în 2000.
Astăzi, Blue Origin este una dintre puținele companii private de rachete susținute de miliardari, alături de SpaceX-ul lui Elon Musk și Virgin Galactic-ul lui Richard Branson. (La fel ca SpaceX, Blue Origin s-a concentrat pe reducerea costurilor călătoriilor în spațiu, inclusiv prin reutilizarea rachetelor pentru mai multe lansări), arată CNBC.
„Va trebui să părăsim această planetă”
Așa cum știți, în luna mai, Jeff Bezos a extins viziunea sa despre o societate umană viitoare care ar avea rezidențe permanente în spațiu, inclusiv pe Lună, pentru a proteja mediul natural și resursele Pământului. La Conferința Internațională de Dezvoltare Spațială din Los Angeles, Bezos a spus că își imaginează un viitor în care cea mai mare parte a „industriei grele” va fi mutată de pe Pământ pe avanposturi spațiale alimentate de energie solară, care va fi disponibilă din abundență în spațiu.
„Va trebui să părăsim această planetă”, a declarat Bezos pentru Geekwire la acea vreme. „Vom pleca, iar asta va face această planetă mai bună. Vom veni și vom pleca, iar cei care vor să rămână, vor rămâne”, a mai spus el.
Dar ideile nu erau noi; le avea în minte încă de la 18 ani, când le-a spus celor din audiența discursului său de absolvire că vrea să trimită, experimental, muște în spațiu, conform sursei citate.
Într-un interviu cu Axel Springer în aprilie, Bezos a explicat că civilizația noastră crește pur și simplu prea repede și folosește prea multă energie pentru a fi sustenabilă pe termen lung. Dar există suficientă energie solară în spațiu — unde panourile solare pot fi proiectate să fie îndreptate spre soare 24 de ore din 24 — pentru a susține „un trilion de oameni”, a spus Bezos.
„Este timpul ca America să se întoarcă pe Lună — de data aceasta pentru a rămâne”, a declarat Bezos pentru The Washington Post în 2017.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook