Simona Ionescu / Redactor Șef

„Legea austerității” a intrat în vigoare. Ce ne așteaptă de la 1 august!

„Legea austerității” a intrat în vigoare. Ce ne așteaptă de la 1 august!
Actul normativ cunoscut sub denumirea de „Legea austerității” sau „Pachetul 1” de măsuri fiscale al Guvernului Bolojan a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial, odată cu decretul de promulgare semnat de președintele Nicușor Dan. Actul normativ intră în vigoare de la 1 august.

Românii au aflat ce îi așteaptă de la 1 august, odată ce „Legea austerității” a intrat în vigoare.

După cum se știe, pe 7 iulie, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru acest prim pachet de măsuri destinat reducerii deficitului bugetar. A doua zi, AUR a depus o moțiune de cenzură, însă aceasta a fost respinsă pe 14 iulie, cu 134 de voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, dintr-un total de 138. Pentru adoptare, erau necesare cel puțin 233 de voturi. Ulterior, AUR a sesizat Curtea Constituțională, care, pe 22 iulie, a respins contestația.

Ce ne așteaptă de la 1 august

„Legea austerității” introduce o serie de modificări fiscale și bugetare semnificative, cu aplicare începând din 1 august.

În primul rând, impozitul pe dividende va fi majorat la 16%, aplicat asupra sumei brute, iar această cotă se va aplica și câștigurilor obținute din deținerea de titluri de participare în organisme de plasament colectiv, impozitul fiind final.

Băncile vor suporta un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, care se va aplica în etape: o cotă de 2% în prima jumătate a anului 2025, 4% în a doua jumătate și tot 4% începând din 2026. Băncile cu o cotă de piață sub 0,2% nu vor fi afectate de această creștere și vor continua să plătească un impozit de 2%.

Totodată, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) va deveni obligatorie pentru pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei. Excepție vor face următoarele persoane:

  • Bolnavii de cancer, pe perioada tratamentului și monitorizării
  • Persoanele cu boli cronice, incluse în programele naționale de sănătate
  • Persoanele cu handicap grav sau accentuat
  • Pensionarii cu pensii sub 3.000 lei
  • Copiii și studenții fără venituri

„Legea austerității” crește și TVA, accizele și rovinieta

În ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, cota standard va fi majorată de la 19% la 21%.

Cota redusă de 5% va fi eliminată, iar pentru bunuri și servicii precum manualele școlare, cărțile, ziarele, muzeele, lemnul de foc și energia termică în sezonul rece se va aplica o cotă de 11%.

De asemenea, cota redusă de 9% va fi majorată la 11% pentru produse și servicii precum alimentele, medicamentele, apa pentru irigații, îngrășămintele, serviciile de alimentare cu apă și canalizare, precum și pentru centrele sociale și serviciile din HoReCa. Între 1 august și 31 octombrie 2025, veniturile din sectorul HoReCa vor fi monitorizate, urmând ca ulterior să se decidă cota finală de TVA aplicabilă în acest domeniu.

Începând cu 1 august 2025, accizele pentru alcool, băuturi alcoolice, benzină și motorină vor fi majorate, iar în cazul țigaretelor, acciza specifică aplicabilă până la 31 martie 2026 va fi de 576,36 lei pentru 1.000 de bucăți.

Rovinieta pentru autoturisme va fi, de asemenea, mai scumpă. De exemplu, taxa pentru o zi va fi de 3,5 euro, pentru 10 zile de 6 euro, iar pentru un an întreg va ajunge la 50 de euro. În același timp, amenzile pentru lipsa rovinietei valabile vor fi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Rovinietele achitate înainte de 1 septembrie 2025 își vor păstra valabilitatea până la data expirării.

Jocurile de noroc, afectate și ele de „Legea austerității”

Guvernul a introdus și taxe mai mari pentru industria jocurilor de noroc. Pentru pariurile mutuale, pariurile în cotă fixă și cele în contrapartidă, se aplică o taxă de 25% din venituri, dar nu mai puțin de 120.000 sau 200.000 de euro, în funcție de tipul activității.

Taxa pentru fiecare aparat slot-machine va crește de la 5.000 la 6.000 de euro. Jocurile de noroc online vor fi taxate cu 30% din venituri, în creștere față de cota anterioară de 27%, iar pragul minim anual va fi de 400.000 de euro. În cazul loteriilor (cu excepția videoloteriei), cota va fi de 8% din venituri, față de 6,5% anterior. Pentru câștigurile de până la 10.000 de lei, taxa se majorează de la 3% la 4%, deși inițial era propusă o cotă de 10%.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *