Micii jurnaliști din Timișoara vor fi premiați luni, în cadrul Galei „Știri culturale din cartiere”, în urma unui proiect inițiat de Știri pentru Copii, portalul jurnalistic dedicat celor mici și părinților lor, sub forma unui proiect educativ și informativ unic la nivel național.
Zeci de elevi de la școlile generale și liceele timișorene s-au implicat trup și suflet în proiectul „Știri culturale din cartiere”. Astfel, vacanța de vară a fost una activă pentru ei, realizând reportaje, fotoreportaje, interviuri, cronici de cărți, de teatru, de operă și de film, relatări de la fața locului și multe alte articole. În acest demers, au fost ghidați de mentori jurnaliști cu experiență.
Prin intermediul lor, micii jurnaliști au avut ocazia să descopere ce presupune munca de ziarist, cum se realizează principalele tipuri de articole pe care le regăsesc în presă, cum se filmează și cum se fotografiază un subiect. Au avut ocazia să viziteze un studio de radio și unul de televiziune și să înțeleagă, astfel, ce se întâmplă „dincolo de sticlă” și „dincolo de microfon”. De asemenea, au participat la festivaluri și spectacole și au avut oportunitatea să ia interviuri unor vedete naționale sau locale.
Micii jurnaliști din Timișoara, încântați să descopere cum se face presă
„Copiii au învățat că presa este o treabă serioasă și că a practica această meserie deschide multe oportunități de învățare, în primul rând. Au învățat că un reporter bun se documentează înainte de a pleca pe teren și își face un plan de abordare a subiectului. Pentru mulți, așa cum ne-au mărturisit, expunerea la munca efectivă de presă oferă o perspectivă interesantă privind opțiunile de carieră pe care vor trebui să le aibă în vedere curând”, a declarat Georgeta Petrovici, redactorul șef al publicației Știri pentru Copii.
Grație unui număr important de sponsori care s-au alăturat proiectului, micii jurnaliști, elevi cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, vor fi premiați luni, în cadrul galei găzduite de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
Proiectul face parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.
Sursa foto: Constantin Duma
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook