Simona Ionescu / Redactor Șef

Milionarii au șansa să pună mâna pe avionul lui Ceauşescu. Așteptăm să vedem cine-l cumpără

Milionarii au șansa să pună mâna pe avionul lui Ceauşescu. Așteptăm să vedem cine-l cumpără
Avionul cu care s-a deplasat Nicolae Ceauşescu timp de patru ani e de vânzare. Să vedem cine va pune mâna pe această bijuterie a industriei aeronautice! Odată cu avionul lui Ceauşescu este scos la vânzare şi avionul lui Ion Iliescu.

Milionarii din Top 300 Capital sau din alte colțuri ale lumii au șansa să pună mâna pe avionul lui Nicolae Ceauşescu sau pe al lui Ion Iliescu. Amândouă au fost clasate recent în patrimoniul cultural național mobil, categoria TEZAUR.

Așteptăm să vedem cine cumpără avionul lui Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu s-a deplasat timp de patru ani cu un avion românesc, Rombac „Super One-Eleven”. Avionul este considerat o bijuterie a industriei aeronautice locale.

Acum, este scos la licitatie, pe 27 mai, pentru pretul de pornire de doar 25.000 de euro. Orice milionar de la noi și-l poate permite, dar să vedem cine pune mâna pe acest aparat.

Avionul folosit de Ceauşescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul și singurul model de avion de pasageri cu propulsie reactivă construit în România sub licență, ROMBAC 1-11.

În același an, a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa, iar un an mai târziu a fost efectuat şi zborul inaugural cu pasageri pe ruta București-Timișoara.

Atunci, România devenea primul stat comunist din lume, cu excepţia URSS, care realiza un avion de pasageri cu reacție. Motoarele au fost fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce. Avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu între 1986 și 1989.

Nicolae Ceaușescu s-a deplasat timp de patru ani cu un avion românesc, Rombac „Super One-Eleven”

Se vinde şi avionul lui Ion Iliescu

La același preț va fi scos la vânzare și avionul prezidențial „Negrești”, folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România. Aeronava a efectuat primul zbor în 1989.

Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, la categoria ”tezaur”. Licitația este organizată de Artmark, iar avioanele pot fi văzute începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma casei de licitații, scrie antena3.ro.


Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu ursul Lache. Care este adevărul?

Nicolae Ceaușescu, urmărit de blestemul caprei albe? A vânat până în ultimele zile de viață

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre