Simona Ionescu / Redactor Șef

Nava Starship a lui Elon Musk se întoarce pe Pământ. S-a sărbătorit cu bezele prăjite

Nava Starship a lui Elon Musk se întoarce pe Pământ. S-a sărbătorit cu bezele prăjite
SpaceX, compania lui Elon Musk, a finalizat cu succes prima lansare a rachetei sale Starship. Ceea ce, spun specialiștii, îl aduce pe miliardar cu un pas mai aproape de colonizarea planetei Marte.

Racheta de 400 de metri înălțime a lui Elon Musk, formată din nava Starship montată în vârful impunătorului său propulsor Super Heavy, a decolat de la Boca Chica, Texas, la ora 8:50, ora Europei Centrale.

„Realizare epică”

Musk a proclamat misiunea drept o „realizare epică” după ce Starship s-a înălțat la 130 de mile deasupra suprafeței și a aterizat ușor în Oceanul Indian, așa cum era planificat. În centrul de control au izbucnit urale pe măsură ce a sosit confirmarea, ceea ce a făcut ca angajații SpaceX să prepare bezele pentru a sărbători călătoria „prăjită” a Starship-ului.

La precedentele trei încercări, prototipurile au explodat în aer sau s-au destrămat în timpul reintrării. În timpul misiunii de joi au apărut doar țigle și o clapetă deteriorată. Pe lângă o aterizare cu succes pe Starship, propulsorul a aterizat în Golful Mexic la opt minute după decolare.

Rachetă de lansare super grea

A fost o etapă esențială în planul companiei de a returna în cele din urmă propulsorul Super Heavy la locul de lansare pentru a fi reutilizat. Starship este clasificată ca fiind o rachetă de lansare super grea, celebrată ca fiind cea mai puternică rachetă construită vreodată.

Când racheta a reintrat în atmosferă, la o oră după decolare, bucăți din flapsul său au început să se tocească și a apărut o gaură în timp ce un rest a acoperit camera, fisurând obiectivul. Starship „atârna de șuruburi și de fire”, lăsând personalul SpaceX și milioane de oameni din întreaga lume pe marginea scaunelor în așteptarea confirmării unei aterizări.  

„Obiectivul nostru principal astăzi este să trecem de căldura extremă a reintratului”

„Sarcina utilă pentru aceste teste de zbor este reprezentată de date. Bazându-ne pe ceea ce am realizat în timpul celui de-al treilea test de zbor al Starship, obiectivul nostru principal astăzi este să trecem de căldura extremă a reintratului”, a postat SpaceX pe X.

Traiectoria de zbor va fi similară cu cea a celui de-al treilea test, care a avut loc în luna martie și în care Starship a zburat timp de 49 de minute înainte de a fi pierdut în cele din urmă când a reintrat în atmosferă deasupra Oceanului Indian. De atunci, SpaceX a făcut mai multe îmbunătățiri software și hardware.

„Suntem cu încă un pas mai aproape de întoarcerea umanității pe Lună”

Elon Musk. tot mai decis să colonizeze Marte

Starship este proiectat pentru a fi complet reutilizabil, motiv pentru care SpaceX a dorit să controleze intrarea propulsorului în Golf și coborârea navei spațiale în Oceanul Indian, acest lucru fiind menit să fie o practică pentru viitoarele aterizări planificate. 

Cu toate acestea, niciuna dintre cele două etape nu va fi recuperată în urma lansării de joi. „Felicitări SpaceX pentru zborul de testare reușit al navei Starship din această dimineață! Suntem cu încă un pas mai aproape de întoarcerea umanității pe Lună prin #Artemis – apoi privim mai departe spre Marte”, a scris pe X șeful NASA, Bill Nelson.

Nava este cu 90 de metri mai înaltă decât Statuia Libertății

Proiectat pentru a fi în cele din urmă complet reutilizabil, Starship, cu ambele etape combinate, este cu 90 de metri mai înalt decât Statuia Libertății. Boosterul său Super Heavy produce o forță de propulsie de 16,7 milioane de lire (74,3 Meganewtons), aproximativ de două ori mai puternică decât rachetele Saturn V folosite în timpul misiunilor Apollo, deși versiunile ulterioare ar trebui să fie și mai puternice.

„Am de gând să colonizez Marte”

În 2020, Musk și-a dezvăluit planul ca Starship să trimită oameni pe Marte. El a calculat că, pentru a trimite un milion de oameni pe Planeta Roșie până în 2025, rachetele sale ar trebui să efectueze în jur de trei zboruri pe zi și un total de 1.000 de zboruri pe an.

Miliardarul și-a reînnoit anterior ideea de a coloniza lumea marțiană într-o postare pe X luna trecută. „Am de gând să colonizez Marte. Misiunea mea în viață este de a face din omenire o civilizație multiplanetară”, se arată în postare. Musk a postat mesajul de pe contul personal, însoțit de cuvintele de însoțire: „Doar dacă civilizația va dura suficient de mult timp”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre