Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi schimbări privind ajutorul pentru plata facturilor la energie. Ce trebuie să știe românii

Noi schimbări privind ajutorul pentru plata facturilor la energie. Ce trebuie să știe românii
Un nou proiect de lege care se referă la ajutorul pentru plata facturilor la energie în valoare de 1400 de lei se află în dezbatere publică.

Potrivit noului proiect de lege, se propune clarificarea cheltuielilor ce se pot acoperi cu banii pe care românii îi primesc de la stat.

Schimbările se referă la faptul că ajutorul în valoare de 1400 de lei nu poate fi folosit decât pentru plata facturilor inițiale, nicidecum pentru plata penalităților de întârziere.

“Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”, se arată în proiect.

Care sunt modalitățile de plată

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Când se vor face plățile

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023. În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

– Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023

– Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre