Noua lege a asociațiilor de proprietari aduce noutăți privind întreținerea, repararea și administrarea proprietății comune în clădirile de apartamente. Ce trebuie să știe românii.
Toți proprietarii de apartamente din bloc trebuie să contribuie financiar
Conform noii legi, la repararea proprietăților comune ale unui condominiu trebuie să contribuie financiar toți proprietarii de apartamente din bloc. Obligația se aplică chiar și celor care locuiesc la parter, care trebuie să scoată bani pentru cheltuielile terasei sau a altor părți comune.
Fond anual de reparații
De asemenea, noile prevederi susțin că proprietarii din asociație sunt obligați să aprobe anual un fond de reparații, pentru a fi acoperite cheltuielile necesare îmbunătățirii proprietăților comune ale clădirii.
Cum se folosește Fondul de Reparații
Fondul de Reparații poate fi folosit legal doar pentru consolidarea condominiului, reabilitare termică și reparațiile, respectiv îmbunătățirile proprietăților comune. În acest fel se vor evita posibilele cheltuieli nejustificate, abuzuri sau conflicte între persoanele care locuiesc în bloc. Proprietățile comune includ boxe, pod, instalații de apă și canalizare, scări, interfon, ascensor, acoperiș, fațade și terase.
”Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari. (…) proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”, arată Legea nr. 196/2018.
Ce reguli trebuie să respecte proprietarii și chiriașii
Legea spune și că locatarii pot fi amendați dacă fac modificări nelegale în apartamente, prin care schimbă destinația acestora și nu anunță asociația. De asemenea, amenzi se vor da și celor care refuză accesul de urgență în apartamente. Potrivit infofinanciar, se dau amenzi între 200-1000 de lei celor care nu anunță asociația de proprietari modificarea suprafeței utile.
Dacă nu permiteți accesul în locuință a președintelui asociației pentru reparații făcute proprietății comune, riscați o amendă între 500-3000 de lei. Puteți plăti acești bani și dacă puneți în pericol structura clădirii, a apartamentelor sau funcționarea instalațiilor. Amenzi între 5000-10.000 de lei e prevăzută în cazul în care proprietarul schimbă destinația locuinței cu altă destinație fără autorizație și aprobări legale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook