Simona Ionescu / Redactor Șef

Părinții care pleacă la muncă în străinătate pot fi în ilegalitate. E literă de lege

Părinții care pleacă la muncă în străinătate pot fi în ilegalitate. E literă de lege
Părinții care pleacă la muncă în străinătate pot fi în ilegalitate. E literă de lege. Generații întregi de copii au fost și sunt afectați de lipsa părinților. Aceștia nu i-au abandonat, însă au plecat la muncă în străinătate pentru a le oferi o viață mai bună. Le trimit bani, mai vorbesc prin apel video. Însă lucrurile sunt ceva mai complexe.

Părinții care pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii minori în țară pot intra sub incidența legii, deoarece au responsabilități clare pentru a asigura protecția acestora. Conform legislației în vigoare, aceștia trebuie să notifice autoritățile când pleacă și să desemneze o persoană responsabilă pentru îngrijirea copilului. În caz contrar, părinții plecați la muncă în străinătate riscă sancțiuni care pot varia de la amenzi până la pierderea drepturilor părintești.

Ce spune legea 

Legea nr. 272/2004 privind protecția copilului prevede obligații clare pentru părinți, chiar dacă aceștia nu locuiesc împreună cu copiii, având ca scop asigurarea bunăstării și dezvoltării lor armonioase. Aceste prevederi sunt fundamentate pe principiul interesului superior al copilului.

Părinții care pleacă la muncă în străinătate trebuie să facă mai mult decât să țină legătura cu copiii lăsați acasă (Pixabay)

Migrația pentru muncă afectează profund familiile din România, în special copiii care rămân în țară. Astfel, legea stipulează că părinții care urmează să plece trebuie să informeze Serviciul de asistență socială local cu cel puțin 40 de zile înainte de plecare. De asemenea, aceștia trebuie să indice persoana care va avea grijă de copii în perioada absenței. Aceleași obligații se aplică și tutorelui legal: părintele sau tutorele care pleacă trebuie să notifice autoritățile cu privire la plecarea lor și la desemnarea unei persoane pentru îngrijirea copiilor.

E literă de lege. Ce obligații au adulții care rămân responsabili de copii

Un copil cu părinții plecați la muncă în străinătate nu poate fi lăsat în grija oricui. Persoana desemnată pentru îngrijirea copiilor trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum să fie majoră și să facă parte din familia extinsă sau să aibă o relație apropiată cu copilul, oferind garanții morale și materiale pentru îngrijirea acestuia. Instanța de tutelă are rolul de a confirma desemnarea acestei persoane și poate decide, dacă este necesar, delegarea temporară a autorității părintești, arată Avocatnet.ro.

Cum sunt sprijiniți minorii cu părinții plecați din țară, la muncă 

Pe lângă aceste obligații, există și măsuri de sprijin pentru copiii cu părinți plecați la muncă. Serviciile de asistență socială oferă consiliere și informații atât părinților, cât și îngrijitorilor desemnați, cu privire la drepturile și responsabilitățile acestora. Autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale pot implementa proiecte finanțate din diverse surse pentru a susține acești copii, oferind sprijin educațional, psihologic sau material.

Legea protecției copilului stipulează clar cum trebuie ocrotiți minorii ai căror părinți au plecat la muncă în afara granițelor (Pixabay)

Monitorizarea situației copiilor rămași în țară este reglementată prin hotărâri de guvern, iar cei care se întorc din străinătate după o perioadă lungă pot beneficia de consiliere specializată pentru a se reintegra.

De asemenea, părinții trebuie să colaboreze cu instituțiile implicate în îngrijirea și educația copilului, asigurându-se că drepturile acestuia sunt respectate.

Nerespectarea obligațiilor legale poate atrage sancțiuni impuse de instanțe, care variază de la amenzi la consiliere parentală sau, în cazuri grave de abuz sau neglijență, chiar decăderea din drepturile părintești.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri