Simona Ionescu / Redactor Șef

Modificări la plățile și încasările cash. Se întâmplă de la 1 noiembrie. Se lasă și cu amenzi

Modificări la plățile și încasările cash. Se întâmplă de la 1 noiembrie. Se lasă și cu amenzi
1 noiembrie vine cu o serie de modificări semnificative privind plățile și încasările cash. Cum se vor face tranzacțiile cu numerar începând de luna viitoare. Cine încalcă legea, primește amendă.

Amenzi de la 1 noiembrie pentru persoanele care nu se conformează noilor modificări privind plățile și încasările cash.  Potrivit noului plafon, între o persoană fizică și o persoană juridică se poate face o tranzacție zilnică în limita a 5000 de lei. Facturile de 5000 de lei pot fi plătite în limita a 5000 de lei, cu diferența prin bancă. În cazul în care plafonul nu se respectă, se plătește o amendă de 25% din suma care depășește plafonul. Până acum, plafonul era de 10.000 de lei.

Plăți și încasări cash între două persoane fizice

  • în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei / tranzacție
  • dacă se depășește plafonul, amendă de 25% din suma ce depășește acest plafon
  • plafonul era de 50.000 lei

Plăți și încasări cash între două persoane juridice

  • în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică
  • amendă de 25% din suma care depășește plafonul
  • anterior, plafonul era de 5.000 lei.

 

Modificări de la 1 noiembrie la plata cu cardul și cash

Magazinele cash & carry pot încasa cash de la o persoană juridică în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei. Către persoanele juridice se pot face plăți în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi. Anterior, plafonul era de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi. În cazul în care se depășește plafonul de 1.000 lei, se aplică o amenda de 25% din suma care depășește plafonul.

Cum se fac plățile către un angajat

Pentru avansuri spre decontare folosite pentru plata furnizorilor, se pot face plăți cash către un angajat în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. Plafonul era anterior de 5.000 lei. Dacă se depășește plafonul de 1.000 lei, se aplică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul. Plafonul nu se aplică pentru diurnă, cheltuieli aferente deplasărilor (transport, cazare).

Depășirea plafonului se poate face numai cu sumele aferente plății salariilor

De asemenea, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Orice sumă care depășește plafonul va fi depusă în conturile bancare ale persoanelor în termen de două zile lucrătoare. Se admite, prin excepție, depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor. Dacă se depaseste plafonul de 50.000 lei, se aplică o amendă de 25% din suma care depășește plafonul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre