Simona Ionescu / Redactor Șef

Poluare ridicată în București! La ce simptome să fie atenți locuitorii Capitalei

Poluare ridicată în București! La ce simptome să fie atenți locuitorii Capitalei
Meteorologii trag un semnal de alarmă! Aerul din București este din ce în ce mai poluat, iar acest lucru afectează sănătatea mai multor categorii de persoane. În următoarele zile, indicele de calitate va atinge valoarea de 52.

Locuitorii Bucureștiului sunt avertizați de meteorologii Accuweather cu privire la o scădere semnificativă a calității aerului în următoarele zile, indicele de calitate fiind prognozat să atingă valoarea de 52, clasificată drept „moderat” spre „nesănătos pentru grupurile sensibile”. 

Oamenii pot prezenta iritații ale gâtului, dificultăți în respirație și tuse

Potrivit Accuweather, până pe 25 mai 2025 indicele de calitate a aerului în București va atinge nivelul de 52, plasându-se în categoria „moderat”. Deși acest nivel este acceptabil pentru majoritatea oamenilor, există și grupuri sensibile care pot avea probleme.

E vorba de copii, vârstnici, persoane cu boli respiratorii sau cardiovasculare care pot prezenta tuse, dificultăți de respirație sau iritații ale gâtului. Pentru a preîntâmpina problemele cu sănătatea, specialiștii recomandă ca persoanele sensibile să reducă timpul petrecut afară. O expunere îndelungată poate duce la probleme mai grave, precum infecții respiratorii.

Principalul poluant este dioxidul de azot

Poluare ridicată în București! La ce simptome să fie atenți locuitorii Capitalei
Aer poluat în București

Principalul poluant identificat este dioxidul de azot (NO2), un gaz toxic generat în mare parte de emisiile autovehiculelor, în special în zonele cu trafic intens din Capitală.

Specialiștii susțin că emisiile de dioxid de azot rămân o problemă constantă din cauza numărului mare de mașini, multe dintre acestea vechi și alimentate cu combustibili de calitate inferioară. O altă problemă pentru aerul poluat sunt și emisiile industriale.

Recomandări pentru persoanele sensibile

Potrivit meteorologilor, grupurile sensibile ar trebui să evite activitățile fizice intense în aer liber, cum ar fi joggingul sau ciclismul, în intervalele orare cu poluare maximă, de obicei dimineața și seara, când traficul este intens.

De asemenea, persoanele sensibile ar trebui să evite plimbările lungi sau activitățile în zone aglomerate. În cazul în care aveți simptome precum dificultăți de respirație, tuse persistentă sau iritații ale gâtului, apelați imediat la un medic. În case sau birouri, purificatoarele pot reduce expunerea la poluanți. Pentru a menține căile respiratorii umede și a reduce iritațiile, consumați cât mai multă apă.

Citiți și:

Prima clădire din lume alimentată de alge vii. A schimbat total regulile arhitecturii

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *