Simona Ionescu / Redactor Șef

Premierul, dărâmat de durere. A pierdut cea mai dragă ființă

Premierul, dărâmat de durere. A pierdut cea mai dragă ființă
Una din cele mai apreciate pictorițe de portrete din Marea Britanie a murit, luni, într-un spital din Londra. Lumea artistică britanică e îndoliată, dar premierul e devastat.

Premierul britanic Boris Johnson e dărâmat de durere, după ce a rămas orfan. Cea mai dragă ființă din viața lui, mama sa, a murit, ieri. Mama premierului Boris Johnson, Charlotte Johnson Wahl, a murit la vârsta de 79 de ani, luni, într-un spital din Londra, relatează The Guardian.

Boris Johnson, dărâmat de durere

Premierul avea o relație specială cu mama sa. Anterior, premierul spunea despre Charlotte că este „autoritatea supremă” în familie. I-a adus numele lui în politică.

La prima conferință a partidului conservator la care a participat, în 2019, Boris Johnson declara că mama sa l-a învățat că, în mod egal, fiecare ființă umană de pe planetă este importantă. Că fiecare om are demnitatea și valoarea lui.

Cine a fost Charlotte Johnosn

Născută în 1942, Charlotte a fost fiica avocatului Sir James Fawcett. Acesta e cunoscut și pentru că a deținut și funcția de președinte al comisiei europene pentru drepturile omului în anii 1970.

Mama premierului britanic a studiat Engleza la Oxford, dar a abandonat școala pentru a călători în SUA cu Stanley Johnson, cu care s-a căsătorit apoi în 1963. Ulterior și-a reluat studiile, dar a optat pentru lumea artei. Părinții au susținut-o să devină pictoriță.  Cuplul a avut patru copii: Boris, Rachel, Jo și Leo.

Cum a ajuns Boris Johnson să primească acest prenume

Mama premierului, Charlotte, a povestit și cum a ajuns să îi dea numele de Boris primului ei născut.  Era însărcinată în luna a treia, cu el. După o călătorie neplăcută cu autobuzul în Mexico City, un bărbat pe nume Boris Litwin, la care locuiau, le-a oferit ei și soțului ei, tineri căsătoriți, două bilete clasa I pentru călătoria de întoarcere. „Am fost atât de recunoscătoare încât mi-am zis: Indiferent de sexul copilului, o să-l botez Boris”, a povestit femeia.

Charlotte și tatăl premierului britanic au divorțat în 1979. Ea a suferit mai multe perioade depresive pe durata mariajului. Din această cauză a și fost internată timp de nouă luni într-o clinică de psihiatrie. Ulterior, s-a recăsătorit cu un profesor american și s-a mutat la New York, unde a fost foarte apreciată pentru picturile sale. Chiar dacă la vârsta de 40 de ani a fost diagnosticată cu Parkinson, a continuat să picteze. În 2004, după ce a rămas văduvă, a revenit la Londra.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre