Prințul Harry, pus la punct de instanță. Curtea de Apel l-a obligat să suporte cheltuielile

Prințul Harry a fost pus la punct de instanță, vineri, când a pierdut apelul prin care contesta decizia guvernului britanic de a-i retrage protecția finanțată din bani publici, după ce a renunțat la îndatoririle regale și s-a mutat în SUA. Întreaga cheltuială în acest sens îl privește direct.
Curtea de Apel a decis în unanimitate că fiul mai mic al Regelui Charles nu a fost nedreptățit când s-a stabilit ca protecția lui să fie evaluată de la caz la caz, de fiecare dată când vizitează Regatul Unit, și nicidecum să îi fie asigurată în mod permanent, din bani publici.
Decizia îl va obliga, cel mai probabil, pe Ducele de Sussex să plătească o sumă considerabilă pentru acoperirea cheltuielilor legale ale guvernului britanic — pe lângă propriile costuri juridice. Nu este clar, deocamdată, dacă va încerca să facă apel la Curtea Supremă a Regatului Unit.
Hotărârea confirmă decizia unui judecător de la Înalta Curte, luată anul trecut, care a stabilit că planul „personalizat” de securitate pentru Ducele de Sussex nu este ilegal, irațional sau nejustificat. Dimpotrivă, având în vedere retragerea din poziția oficială — atât el, cât și soția sa au renunțat de cinci ani la statutul de membri activi ai Casei Regale — instanța consideră că ar fi nejustificat ca britanicii să le plătească paza. Dacă vor protecție, Ducii de Sussex trebuie să își asume singuri cheltuielile.
Prințul Harry s-a prezentat, însoțit de avocat, la audierea de două zile care a avut loc luna trecută. Reprezentantul său a argumentat că viața prințului este în pericol și că Royal and VIP Executive Committee nu l-a tratat pe măsura rangului său.
„În spatele meu se află o persoană căreia i se spune că beneficiază de un proces (n.r. de protecție) special, personalizat, deși el știe și a trăit o procedură care este în mod evident inferioară din toate punctele de vedere. Prezența sa aici și pe parcursul acestui apel este o ilustrare puternică — dacă mai era nevoie — a cât de mult înseamnă acest caz pentru el și familia sa”, a declarat avocata Shaheed Fatima.
Un avocat al guvernului britanic a susținut că argumentul lui Harry reflectă aceeași abordare greșită, deja respinsă de instanțele inferioare.
„Este o continuare a eșecului de a vedea pădurea din cauza copacilor, bazându-se pe fragmente scoase din context din dovezi și din hotărâre, ignorând întregul tablou”, a spus avocatul James Eadie.
Așa cum se știe, Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, s-au retras din rolurile oficiale deținute în cadrul Familiei Regale în 2020, iar ulterior, potrivit avocatului său, au declarat că nu s-au simțit „protejați de instituție”.
După această decizie, un comitet al Ministerului de Interne britanic – Royal and VIP Executive Committee – a concluzionat că „nu există nicio bază pentru acordarea unei protecții finanțate din bani publici pentru duce și ducesă în interiorul Marii Britanii”.
Harry a afirmat că el și familia sa sunt în pericol atunci când vizitează țara natală, din cauza ostilității manifestate pe rețelele sociale și a hărțuirii constante din partea presei.
De când i-a fost retrasă protecția guvernamentală, avocata sa susține că Prințul Harry s-a confruntat cu cel puțin două amenințări grave la adresa securității sale și a vieții. Al-Qaida a publicat un document în care afirma că asasinarea lui Harry ar bucura musulmanii, iar el și soția sa au fost implicați într-o urmărire periculoasă de către paparazzi în New York.
Totuși, Harry, în vârstă de 40 de ani, fiul mai mic al Regelui Charles al III-lea, a încălcat convențiile Familiei Regale prin acționarea în justiție a guvernului și a presei tabloide. El a pierdut un proces în care cerea să i se permită să plătească din propriul buzunar pentru un detașament de polițiști în timpul șederii în Regatul Unit. Un judecător a respins cererea, după ce un avocat guvernamental a susținut că polițiștii nu ar trebui folosiți drept „gărzi de corp private pentru cei bogați”.
Totuși, a obținut o victorie semnificativă în 2023 împotriva publisherului ziarului Daily Mirror, când un judecător a constatat că ascultarea telefoanelor era „răspândită și obișnuită” în redacția tabloidului.
Ulterior, în ianuarie, Prințul Harry a revendicat o victorie „monumentală”, fără precedent, când tabloidele britanice și-au cerut scuze pentru ani de intruziuni în viața sa și au acceptat să îi plătească daune substanțiale pentru a încheia un proces privind încălcarea vieții private.
De asemenea, Prințul Harry are un proces similar în curs împotriva publisherului Daily Mail.
În contextul procesului pierdut la Curtea de Apel, Prințul Harry a declarat pentru BBC că „și-ar dori o reconciliere” cu Familia Regală și a spus că, în prezent, nu are nicio legătură cu tatăl său, Regele Charles. De asemenea, el nu mai are punți de comunicare nici cu fratele său, viitorul Rege, Prințul William.
Prințul Harry a avut o intervenție la BBC imediat după ce a pierdut apelul privind nivelul de securitate la care el și familia sa au dreptul în timpul vizitelor în Regatul Unit. În cadrul interviului, el a spus că este „devastat” de pierderea bătăliei legale și că se simte „trădat”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook