Simona Ionescu / Redactor Șef

Prințul Philip și-a organizat singur funeraliile. A lăsat indicații precise, iar pandemia i-a venit în ajutor

Prințul Philip și-a organizat singur funeraliile. A lăsat indicații precise, iar pandemia i-a venit în ajutor
Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta II a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, au loc astăzi, la Capela St. George a Castelului Windsor începând de la ora locală 15:00 (17:00 ora României, n.r.). Toate detaliile au fost puse la punct chiar de prinț, cât era în viață. Acum ele au fost anunțate.

A lăsat indicații precise, astfel încât putem spune că Prințul Philip și-a organizat singur funeraliile. În timp util va porni o procesiune,  în perimetrul Castelului Windsor, care va ajunge la capelă astfel încât la ora locală 15:00 (17:00 ora României, n.r.) să poată începe slujba. Fix la acel moment va avea loc un minut de reculegere la nivel naţional.

Funeraliile ducelui de Edinburgh au loc în conformitate cu ultimele sale dorinţe. Mai exact, nu vom asista la o înmormântare de stat, ci la o procesiune militară. Slujba va avea loc la Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor, iar de funeralii se ocupă Lordul Chamberlain. Acesta este cel mai înalt ofiţer al familiei regale, informează MailOnline.

O altă dorință a Prințului Philip a fost să fie înmormântat la Frogmore Gardens. De asemenea, Ducele de Edinburgh a vrut ca doar familia, prietenii şi şefii de stat din ţările din Commonwealth să participe la ceremonia de înmormântare. Restricțiile din pandemie l-au ajutat cu asta, nesperat.

Cât costă sicriul Prințului Philip

Ducele de Edinburgh a murit la 99 de ani, la reședința sa din Castelul Windsor, înconjurat de persoanele care l-au iubit. Peste câteva luni ar fi împlinit centenarul. Așa cum a cerut în mod expres, sicriul lui este unul ecologic, complet biodegradabil. Sicriul Prințului e realizat dintr-un material neașteptat, mai exact din lână.

Prințul Philip a fost unul dintre pionierii campaniilor ecologice menite să salveze planeta. A fost unul dintre primele capete încoronate care au evidențiat schimbările climatice în anii 1950. El și-a dorit o  „înmormântare verde”. Iar dorința i-a fost respectată. Azi e înmormântat într-un sicriu în valoare de 900 de lire sterline (5.100 de lei), fabricat din lână.

Compania AW Hainsworth din Leeds fabrică sicrie din lână și are o relație specială cu familia regală britanică. Firma menționată a confecționat uniformele militare purtate de prințul William și Harry la nunțile lor. În anul 2010, regizorul Thomas Hainsworth vorbea despre importanța protejarea planetei și a încuraja sustenabilitatea.

„L-am cunoscut pe Ducele de Edinburgh în mai multe rânduri. Odată am fost la Premiul Reginei pentru Inovație, unde m-am prezentat și am explicat că sunt în domeniul textilelor. El a răspuns spunând: Am descoperit o companie care fabrică un sicriu de lână. Sicrie, doamnelor și domnilor”, a declarat Hainsworth, potrivit The Sun.

Directorul de vânzări Rachel Hainsworth a spus: „I-a plăcut faptul că sicriele sunt ecologice, dar și faptul că, folosind lână britanică, sprijinim fermierii britanici”. Fabricat din trei feluri de lână, fiecare sicriu are o căptușeală de bumbac și este 100% biodegradabil. Sicriele din lână au fost utilizate încă din secolul al XVII-lea, dar Hainsworth a decis să reinventeze ideea și a depus cerere de brevet.

Iată toate detaliile ceremoniei funerare pregătite cu rigoare englezească

Sicriul, însoţit de diaconul de Windsor şi de Lordul Şambelan, va fi transportat spre Intrarea de Stat de la Castelul Windsor de membri ai Primului Batalion de Grenadieri din cadrul Companiei Reginei. Administratorul şi Guvernatorul Castelului Windsor vor fi prezenţi la Intrarea de Stat a Castelului Windsor pentru a asista la momentul în care sicriul va fi scos din castel. Diaconul de Windsor şi Lordul Şambelan se vor deplasa apoi spre Capela St. George.

În curtea interioară a Castelului Windsor vor fi aliniaţi militari din Cavaleria Regală şi din Garda de Infanterie. Și vor fi poziţionate detaşamente reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică.

Ora locală 14:40

Sicriul va fi scos prin Intrarea de Stat şi toate persoanele din cortegiu, precum şi cele prezente în curtea interioară îi vor aduce prinţului Philip un ultim omagiu. Purtătorii sicriului vor depune coşciugul pe platforma automobilului Land Rover, apoi se vor retrage.

Ora locală 14:45

Procesiunea funerară va ieşi din castel prin Intrarea de Stat. Aceasta e condusă de Fanfara Gărzii de Grenadieri. Ducele de Edinburgh a fost al Gărzii, timp de 42 de ani. Urmează membri ai Statului Major şi şefi de servicii militare. Sicriul e transportat de Land Rover-ul personalizat. Este camioneta Land Rover pe care Philip și-a proiectat-o singur. Și, ec ologist convins, a cerut să fie electrică. Un Open Top Defender TD5 130, construit la comandă pentru duce la fabrica Solihull a producătorului, acum 16 ani.

Mașina va fi flancată de cei mai buni prieteni ai ducelui de Edinburgh din Marina Regală, regimente, divizii şi baze ale Aviaţiei Regale. abia apoi vor urma membri familiei.

Focuri de armă vor fi trase de trupele de artilerie ale Cavaleriei Regale pe peluza estică a Castelului Windsor pe durata procesiunii. De asemenea, vor fi trase clopotele din Curfew Tower.

Prinţul Charles şi membri ai familiei regale vor urma procesiunea mergând pe jos, imediat în urma sicriului ducelui de Edinburgh, alături de foştii angajaţi ai acestuia. Traseul cortegiului, marcat prin militari din Marina Regală, The Highlanders – Al 4-lea Batalion din Regimentul Regal al Scoţiei – şi Forţele Aeriene Regale, va fi următorul: Intrarea de Stat a Castelului Windsor, Engine Court, Chapel Hill, Parade Ground şi Horseshoe Cloister.

Ora locală 14:53

Land Rover-ul cu sicriul  ajunge la baza treptelor din partea de vest a Capelei St. George. Garda de Onoare şi Fanfara Regimentului de Infanterie The Rifles interpretează imnul naţional britanic. Sicriul e purtat pe sub arcada Grajdurilor Regale. Aici se află consilieri pe probleme de apărare din Commonwealth, veniţi din Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Trinidad şi Tobago.

Automobilul oprește în faţa treptelor din partea vestică a Capelei St. George. Pe treptele vestice sunt aliniați  soldaţi dintr-un detaşament al Cavaleriei Regale. Șase militari din Marina Regală va fi poziţionat în partea sudică a treptelor Capelei St. George. Ei vor interpreta la fluier cântecul funerar „Still”. Purtătorii vor ridica sicriul şi îl vor depune pentru câteva minute pe acele trepte cu ocazia celei de-a doua opriri a cortegiului. În acel moment, militarii din Marina Regală vor interpreta la fluier cântecul funerar „Side”.

Ora locală 15:00

Are loc un minut de reculegere naţională. În partea superioară a treptelor, diaconul de Windsor şi arhiepiscopul de Canterbury vor întâmpina sicriul. În capelă vor intra doar membrii familiei regale şi secretarul privat al Alteţei Sale Prinţul Philip. În momentul în care uşile capelei se vor închide, militarii din Marina Regală vor interpreta la fluier cântecul „Carry On”.

Imediat, Roverul funerar, amiralii, consilierii pe probleme de apărare, gărzile de corp, cavalerii militari de la Castelul Windsor, alături de militarii din detaşamentele reprezentative pentru relaţiile speciale pe care Alteţa Sa Regală Prinţul Philip le-a avut cu armata britanică se vor retrage în tăcere.  În interiorul capelei va avea loc slujba religioasă, imediat după pătrunderea în capelă a sicriului, care va fi depus pe un catafalc.

Ce se întâmplă cu efectele militare ale Prințului

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparţinut prinţului Philip vor fi depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală va fi depusă în altarul capelei. După încheierea slujbei religioase la care vor asista regina Elisabeta II şi membri ai familiei regale, sicriul va fi depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

Însemnele oficiale ale ducelui de Edinburgh – medalii şi decoraţii conferite Alteţei Sale Regale de Marea Britanie şi ţările din Commonwealth -, alături de bastonul său de mareşal, decoraţia sa în formă de aripi ce i-a fost acordată de Forţele Aeriene Regale, precum şi însemne oficiale ale Danemarcei şi Greciei, vor fi depuse pe perne aşezate în altarul Capelei St. George.

Regina însăși a aprobat ceremonia dorită de soțul ei, și lista invitaților

Potrivit oficialilor regali, înmormântarea Prinţului Philip este o ceremonie funerară regală, la fel ca în cazul fostei regine-mamă (mama reginei Elisabeta II, n.r.), fără să îmbrace însă forma unor funeralii de stat – o ceremonie de care va avea parte însă acum văduva sa regină, Elisabeta II.  Conform procedurilor, toate etapele ceremoniei au fost aprobate de regină şi respectă recomandările Guvernului britanic.

Astfel, regina îndoliată a decis că prinții Harry și William nu vor sta unul lângă celălalt în timpul ceremoniei. Familia regală  nu va purta uniforme, ci haine de doliu. Elisabeta II a aprobat lista celor 30 de invitați la ceremonie. Regulile pe timp de pandemie în Marea Britanie impun participarea a maxim 30 de persoane la o înmormântare.

Prin urmare, vor fi doar 30 de participanţi la slujba de înmormântare. Printre invitați se numără cei patru copii, ducesa Cornwallului, toți nepoții ducelui și soțiile și soții lor, copiii surorii reginei, prințesa Margareta, și trei dintre rudele germane ale lui Philip – Bernhard, prințul ereditar al Badenului; Donatus, prinț și landgraf de Hessa; și prințul Philipp de Hohenlohe-Langenburg.Toți vor purta măști, vor păstra între ei distanţa de siguranţă sanitară și nu vor intona imnuri în cursul slujbei, aşa cum prevăd normele de sănătate publică, din cauza pandemiei.

De asemenea, este invitat un prieten apropiat al ducelui, contesa Mountbatten din Birmania, cunoscută anterior ca Lady Romsey și mai târziu Lady Brabourne, care a fost partenerul de conducere a trăsurii lui Philip și unul dintre prietenii săi cei mai apropiați.

Sursa foto: Instagram, Daily Mail

Horoscop Minerva – 17 aprilie. Gemenii au un început de profit și succes

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre