Ultima suverană în viață are probleme la spate şi „va fi supusă unei operaţii majore” la sfârşitul acestei luni, a anunţat Casa Regală, potrivit AFP. Operaţia este programată pentru 22 februarie la Rigshospitalet, principalul spital din Copenhaga, unde va fi internată regina, înaintea datei menționate. Intervenția este una deosebit de complexă și „va fi urmată de o recuperare mai lungă”, a mai precizat palatul în același comunicat.
Potrivit Casei Regale, Margrethe a II-a, aflată pe tronul Danemarcei de 51 de ani. După moartea reginei Marii Britanii, aceasta a rămas unica suverană în viață de pe glob. Margrethe a II-a suferă de o problemă de spate de lungă durată, iar recent durerile sale s-au agravat.
Intervenția medicală o va scoate pe regină din circuitul oficial. Pe perioada convalescenţei, a cărei durată nu a fost precizată, „un anumit număr de evenimente din programul oficial vor fi amânate, anulate sau preluate de alţi membri ai familiei regale”, a mai transmis casa regală. Amintim că, din cauza gravelor probleme de sănătate, la sfârşitul săptămânii trecute, suverana şi-a anulat participarea la un eveniment, dar și la vacanța plănuită în Norvegia.
Regina Danemarcei, hotărâtă să conducă țara până la moarte
Intelectuală poliglotă, regina Margrethe a II-a a contribuit puternic la modernizarea treptată a monarhiei. Ea a rămas văduvă în 2018. „Voi rămâne pe tron până când voi cădea de pe el”, a avertizat regina, o fumătoare înveterată, întotdeauna îmbrăcată foarte elegant. Ea este extrem de populară în rândul supușilor săi.
Este cunoscut faptul că peste 80% dintre danezi se declară monarhişti şi au participat cu miile pentru a sărbători, anul trecut, împlinirea a 50 de ani de domnie a suveranei lor. Evenimentul a reprezentat o ocazie pentru familia regală de a-şi demonstra unitatea, după disputa publică între regină şi fiul ei cel mai tânăr, prinţul Joachim, soldată cu retragerea titlurilor princiare celor patru copii ai acestuia din urmă, act pe care prinţul a văzut-o ca pe o ofensă directă.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook