Simona Ionescu / Redactor Șef

Producția Insula Iubirii 2024, dată în judecată! Daunele pentru drepturi de autor ar putea fi devastatoare

Producția Insula Iubirii 2024, dată în judecată! Daunele pentru drepturi de autor ar putea fi devastatoare
Trustul Antenelor a ajuns în procese cu foștii „chefi la cuțite”, care au plecat la concurență și, în plus, aceștia au dat, la rândul lor, trustul în judecată. Acum au apărut alte probleme de competența Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Emisiunea Insula Iubirii 2024 a ajuns în dispută pe masa CNA. Trupa Urma a depus o plângere împotriva postului Antena 1, acuzând utilizarea neautorizată a unui fragment din piesa ei, „Cine iubește și lasă”, în emisiunea menționată. Membrii trupei au invocat legislația privind drepturile de autor, subliniind că autorul are dreptul exclusiv de a decide cum și când poate fi folosită creația sa.

Formația Urma a reclamat postul Antena 1 la CNA și ORDA (Facebook)

Conform legislației în vigoare, utilizarea unei opere artistice de către terți necesită acordul explicit al autorului. Deoarece nimeni nu a cerut permisiunea trupei pentru folosirea fragmentului din piesă, muzicienii au depus o plângere în acest sens la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Insula Iubirii 2024, reclamată la CNA pentru 15 secunde 

Mai mult, trupa Urma solicită despăgubiri pentru folosirea neautorizată a piesei „Cine iubește și lasă”, considerând că drepturile formației, ca autor al piesei, au fost încălcate grav.

Cu toate acestea, CNA a decis că reclamația nu intră în aria sa de competență, deoarece se referă la drepturile de autor, care nu sunt reglementate de legislația audiovizuală. Astfel, plângerea a fost redirecționată către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), care gestionează drepturile de autor în România.

Fondatorul trupei Urma a declarat pentru „Pagina de Media” că nici el, nici un alt membru al formației nu au fost contactați pentru a-și da acordul cu privire la utilizarea piesei menționate. 

Replica Antena Group: „Avem exemple de artiști care și-au dorit să își promoveze muzica”

„Nu am fost contactați și nu ne-am oferit niciodată acordul pentru folosirea muzicii Urma în cadrul acestei emisiuni și nu suntem interesați, dimpotrivă, de nicio formă de asociere cu această emisiune și cele de gen, acum și pururea și în vecii vecilor, amin. 

De asemenea, mi s-a adus la cunoștință că melodia a mai fost folosită și în cadrul altor episoade, aspect pe care nu l-am verificat personal, deoarece orice formă de vizualizare a acestei emisiuni TV îmi provoacă o durere acută mentală, pe alocuri chiar și stări de greață”, a transmis fondatorul trupei Urma, conform sursei citate.

Recent, Antena 1 a fost amendată cu 10.000 de lei de către CNA, după difuzarea unui episod controversat din Insula Iubirii 2024, în care un concurent a mărturisit că a aruncat pe geam două pisici ale partenerei sale. Acest incident a stârnit indignare publică, iar postul TV a fost sancționat pentru încălcarea normelor de etică și protecția animalelor.

Referitor la utilizarea piesei „Cine iubește și lasă”, Norina Ionescu, reprezentanta legală a Antena Group, a explicat că fragmentul difuzat a fost foarte scurt, durând aproximativ 15 secunde, și susține că a fost folosit într-o singură secvență a emisiunii. 

„Ne pare rău că asocierea pe care o văd ei este una nefericită. Avem și multe alte exemple în care diverși artiști și-au dorit să promoveze muzica prin intermediul acestei platforme, care este ‘Insula Iubirii’. Secvența are 15 secunde. Acea temă, ‘Cine iubește și lasă‘, este o interpretare plătită de Antenă”, a spus Norina Ionescu, reprezentanta legală a Antena Group.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri