Simona Ionescu / Redactor Șef

Procesul cântărețului Gheboasă, semnal de alarmă. Ce-i de făcut când copiii sunt încurajați să consume droguri

Procesul cântărețului Gheboasă, semnal de alarmă. Ce-i de făcut când copiii sunt încurajați să consume droguri
Trapperul Gheboasă a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru deținere de droguri. Gabriel Gavriș, cunoscut pe scenă ca Gheboasă, a fost trimis acum în judecată după ce a fost prins în flagrant cu droguri acum câteva luni. Conform unor surse judiciare, acesta este acuzat de deținere de droguri pentru consum propriu.

Acuzarea lui Gheaboasă, consumator de canabis, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți. Deseori copiii lor sunt încurajați să încerce și să consume droguri, pe fondul unei legislații deficitare.  În România, legea nu pedepsește consumul de substanțe interzise, fiind astfel foarte important ca părinții să știe ce-i de făcut atunci când minorii sunt încurajați să apeleze la diverse tipuri de droguri.

Trapperul Gheboasă, prins în flagrant

Amintim că pe 29 februarie 2024, Gheboasă a fost surprins în București de polițiștii din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) în timp ce procura și deținea o cantitate de canabis. DIICOT a confirmat că artistul a fost prins în flagrant cu substanțele interzise. În luna martie a acestui an, Gheboasă a fost audiat de DIICOT în acest dosar de trafic de droguri deschis pe numele lui.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ghebe (@gheboasa11)

Deși la percheziția domiciliului său din 1 martie nu au fost găsite droguri, artistul a recunoscut public că a consumat canabis și că a fost acuzat de deținere pentru consum. După audiere, Gheboasă a transmis un mesaj pe rețelele de socializare pentru a clarifica situația și a liniști fanii.

Mesaj pentru fani: „Sunt un simplu fost consumator”

În mesajul său, Gheboasă a spus: „Frații mei, vreau să știți că sunt bine, sunt sănătos, sunt în libertate. Toate știrile pe care le-ați văzut până acum sunt false. Eu am fost acuzat de deținere pentru consum. La percheziția de pe 1 martie, de la mine de acasă, nu s-a găsit absolut nimic, iar pentru deținere pentru consum, în România, legea te pedepsește cu o amendă penală.

Gheboasă așteaptă procesul în care va fi judecat pentru deținere de droguri (Instagram)

Așa că, nu trebuie să ciripești ca să pleci acasă liniștit. Vă mulțumesc pentru toată susținerea, pentru toate mesajele frumoase pe care le-am primit. Vreau să știți clar că în acest caz nu este implicat niciun minor pentru că eu nu am vândut, nu vând și nu o să vând niciunui om pentru că nu sunt traficant. Eu sunt un simplu fost consumator. Că am fumat și eu un joint de marijuana și m-a prins, acum, ce să fac. Stăm în libertate că n-avem altceva ce să facem”.

Procesul cântărețului Gheboasă

Dosarul în care este implicat Gheboasă va fi judecat la Tribunalul București, procesul urmând să înceapă. Într-un dosar separat, este cercetată și persoana de la care trapperul a achiziționat substanțele interzise. În august 2023, Gheboasă a fost implicat într-o altă controversă după o prestație la festivalul Untold din Cluj. Piesele sale, cu mesaje obscene, au stârnit numeroase reacții și au atras atenția autorităților, ceea ce a dus la sancționarea sa de către Jandarmerie și la sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ce-i de făcut când copiii sunt încurajați să consume droguri

Legislația din România nu pedepsește consumul de droguri, în timp ce internetul este plin de tentații pentru copii. Aceștia practic sunt  încurajați prin diferite metode să încerce droguri. Singura instituție din România care se ocupă de prevenție este Agenției Naționale Antidrog (ANA), însă aceasta, deși are subsidiare în toate orașele mari, se confruntă cu un real deficit de personal.

Agenția Națională Antidrog (ANA) desfășoară activități de prevenire a consumului de droguri (Facebook)

Periodic, specialiști din cadrul ANA desfășoară activități de prevenire a consumului de droguri, atât în cadrul unităților de învățământ gimnaziale, cât și în licee, separat, pe categorii de vârstă, temele abordate vizând conștientizarea riscurilor asociate consumului de droguri și dezvoltarea abilităților de a face față presiunii grupului.

În luna aprilie, ofițerii ANA au efectuat 800 de activități preventive, la nivel național, de care au beneficiat peste 20.000 de elevi și 1300 de profesori.

„Prevenirea consumului de droguri reprezintă o prioritate a Agenției Naționale Antidrog, iar campaniile, proiectele şi intervențiile de prevenire au ca obiectiv principal informarea, educarea şi conștientizarea populației școlare, generale şi a grupurilor vulnerabile, cu privire la efectele consumului de droguri”, transmit reprezentanții ANA.

Surse foto: Instagram, Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre