Simona Ionescu / Redactor Șef

Produs cumpărat din supermarket și consumat de români, suspectat de contaminare cu E-coli. Ce trebuie să facă cei care l-au consumat

Produs cumpărat din supermarket și consumat de români, suspectat de contaminare cu E-coli. Ce trebuie să facă cei care l-au consumat
S-a dat alertă în supermarketurile din România, dar și din Europa. Un produs cumpărat din supermarket și consumat de români este suspectat de contaminare cu E-coli. Este important să știți ce aveți de făcut dacă ați consumat acest produs.

Românii sunt consumatori de brânză, iar preparatele sofisticate sunt în preferințele lor. Nu se ezită să cheltuiască sume mari pentru bucățele delicioase importate din țări cu tradiție, cum ar fi Franța. Un astfel de produs cumpărat din supermarket și consumat de români este suspectat de contaminare cu E-coli. Loturi întregi au fost retrase.

Carrefour a anunțat că retrage un sortiment de brânză din cauza contaminării cu bacteria E-coli. Este vorba despre un produs din Franța, o brânză cu mucegai Morbier, în pachete vidate de 250 g, care ar fi contaminată, potrivit unui anunț transmis de către ANSVSA.

„Societatea Jean Perrin procedează la retragerea de la vânzare și la rechemarea următoarelor produse, ca urmare a suspiciunii de prezență a bacteriei Escherichia coli – BRÂNZĂ MORBIER 250G RDF. Aceste produse au fost vândute la raft, în sistem de autoservire”, se arată anunțul transmis pe site-ul ANSVSA.

Produs din supermarket, suspectat de contaminare cu E-coli

Inspectorii ANSVSA au constatat că unele dintre aceste produse din lotul contaminat au fost comercializate înainte de luarea măsurii de retragere.

Produs cumpărat din supermarket și consumat de români, suspectat de contaminare cu E-coli. Ce trebuie să facă cei care l-au consumat
Așa arată eticheta brânzei suspectată de contaminare cu E-coli (Sursa foto: captură video ANSVSA)

„Prin urmare, se recomandă persoanelor care dețin aceste produse să nu le consume și să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare. Bacteriile Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale și vărsături, însoțite sau nu de febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicații renale severe, în special la copii”, mai transmit medicii.

Potrivit anunțului ANSVSA, produsul a fost vândut în magazine din București, Brașov, Cluj, Timișoara și Pitești.

Ce trebuie să facă persoanele care au consumat brânza infestată

Reprezentanții ANSVSA le recomandă ferm persoanelor care au consumat produsele menționate să consulte medicul curant.

„În absența simptomelor în cele 15 zile după consumul produselor în cauză, nu este necesar să vă faceți griji sau să consultați un medic. În general, autoritățile sanitare reamintesc că, din precauție, laptele crud și brânzeturile pe bază de lapte crud nu trebuie consumate de copiii mici; este preferabil să se aleagă brânzeturi cu pastă presată coaptă, brânzeturi topite tartinabile sau brânzeturi pasteurizate. Aceeași recomandare trebuie urmată și de femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate și persoanele în vârstă”, au mai transmis specialiștii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri