Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce simptome are febra Q care poate fi provocată de consumul de brânză. Medicii trag un semnal de alarmă

Ce simptome are febra Q care poate fi provocată de consumul de brânză. Medicii trag un semnal de alarmă
În speranța că vor consuma lucruri de calitate, românii aleg tot mai mult produsele de la producătorii locali. O vedetă TV s-a îmbolnăvit însă de la o bucată de brânză. Ce spun specialiștii.

Adriana Stere, vedeta ProTV, mamă a cinci copii, a mâncat brânză de la producătorii locali și a avut mari probleme de sănătate, fiind diagnosticată cu febra Q. Specialiștii spun cât de periculoasă poate fi această afecțiune.

Cu ce simptome s-a confruntat vedeta

Pe 15 septembrie, Adriana Stere a mâncat brânză cumpărată de la producători locali și a început să aibă stări de rău și mai multe simptome neplăcute. „Febră foarte mare și frisoane. După aceea tuse seacă, apoi tuse umedă, dureri de glezne, dureri articulare, apoi glezna stângă blocată, nu mai puteam să merg”, a povestit Adriana Stere, la Pro TV.

Vedeta s-a prezentat la medic, iar specialiștii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” i-au dat un diagnostic neașteptat. S-a infectat cu bacteria Coxiella burnetii care cauzează febra Q.

Cum se transmite bacteria

Potrivit specialiștilor, Coxiella brunetti este o bacterie care infectează mai ales animale precum vite, oi și capre. Aceasta se transmite prin inhalarea aerosolilor contaminaţi, de aceea febra Q se poate manifesta ca „boală febrilă autolimitată”, pneumonie sau hepatită.

„Cu toate acestea, în anumite circumstanţe, există posibilitatea evoluţiei către o formă cronică, implicând predominant valvele cardiace preexistent lezate sau vasele de sânge”, se arată într-un studiu realizat în anul 2018 de specialiști ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“.

Care sunt sursele de infecție

Adriana Stere, infectată cu boala Q după ce a mâncat brânză de la producătorii locali

Boala poate să apară ca urmare a inhalării de spori rezistenți proveniți din particulele de praf contaminate cu excreții ce rezultă după fătare sau secreții. Sursă de infecție poate fi urina sau bălegarul, pielea, blana sau lâna, iar cei mai expuși la riscul de infectare sunt persoanele care lucrează la ferme sau abatoare.

O altă sursă de infecție o reprezintă consumul de lapte nepasteurizat. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ANSVSA, insectele sau unele leziuni pe care le pot face cei care lucrează cu animalele pot duce la apariția bolii. Majoritatea persoanelor infectate cu febra Q prezintă însă forme ușoare ale bolii sau chiar deloc.

„Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii”

„Simptomele apar la două-trei săptămâni de la expunere şi constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită (două săptămâni sau mai mult), oboseală, dureri de cap. Precum și dureri musculare şi ocazional, pneumonie sau alte complicaţii.

Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de şase luni”, susțin specialiștii ANSVSA. În cazul în care o femeie însărcinată este infestată cu febra Q, indiferent că are simptome sau nu, pot exista probleme cu dezvoltarea bebelușului. De asemenea, femeia poate naște prematur, copilul poate avea o greutate mică la naștere, dar există și riscul unui avort.

Reguli pentru a evita riscul de infectare

Persoanele care lucrează cu animalele și materiile contaminate trebuie să respecte cu sfințenie regulile de igienă. Mâinile trebuie spălate cât mai des posibil, iar în cazul unei răni, spălați imediat locul cu apă și săpun și puneți un pansament.

Țesuturile de origine animală care ar putea fi infectate vor fi manevrate folosind mănuși. În cazul focarelor confirmate cu febra Q, e important să fie utilizat echipament de protecție suplimentar, care să conțină măști și ochelari de protecție.

Îmbrăcămintea de protecție nu trebuie purtată în interiorul fermei și nici acasă. Nu beți lapte nefiert și nu mâncați în zonele unde sunt animale. Femeilor însărcinate li se recomandă să nu aibă contact cu bovine, caprine, oi sau miei, mai ales în perioada primăverii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre