Simona Ionescu / Redactor Șef

Radu Anton Roman a lăsat moșternire rețeta de ardei umpluți, „mâncarea națională”. Iată cum se prepară

Radu Anton Roman a lăsat moșternire rețeta de ardei umpluți, „mâncarea națională”. Iată cum se prepară
În orice formă i-ați prepara, cu carne sau de post, ardeii umpluți rămân preferații românilor. Una dintre cele mai gustoase rețete rămâne cea a regretatului Radu Anton Roman.

„Găteală paradisiac de gustoasă”, cum frumos spunea Radu Anton Roman, ardeii umpluți ne fac viața mai frumoasă. Îi puteți pregăti după rețeta extraordinară a regretatului jurnalist.

Ingredientele necesare

Radu Anton Roman recomanda ca ingrediente pentru o minunată rețetă „10 ardei grași, cât de mari și de sănătoși, 250 g carne porc tocată, 200 g carne vițel tocată, 150 g orez, 1 ceapă mare (da’ mare!), 2 ouă, 1 litru supă de carne, 1 kg de roșii.

Precum și 1 pahar de vin alb, 1 linguriță zahăr, 100 ml bulion gros de roșii, 1 pahar smântână, sare, piper – la bună plăcere, cimbru, pătrunjel, mărar, 1 lingură cu untură de gâscă (sau 2 linguri cu ulei)”.

Mod de preparare

Curățați și spălați ardeii, apoi scoateți cotoarele, apoi înmuiați ceapa pe foc mic în untura de gâscă și tocați mărunt verdeața. Amestecați ceapa cu carnea, ouăle, orezul, cimbru, mărar, sare, piper, 50 ml bulion.

„Unii de pe la Oradea pun și ceva carne și slăninuțe afumate, după gust”, a spus Radu Anton Roman în celebra sa carte „Bucate, vinuri și obiceiuri românești (Paideia, 1998)”. Se umplu ardeii, „se căpăcesc cu felii de roșii”.

Așezați ardeii unul lângă altul „vertical ca niște falnice turnuri”

Cei mai buni ardei umpluți, după rețeta lui Radu Anton Roman

Ungeți o cratiță cu untură la ulei, apoi puneți ardeii unul lângă altul, „vertical ca niște falnice turnuri, cu deschizătura în sus, să poată răsufla la greul căldurii”. Pasați roșiile și turnați peste ardei supa, vinul și pasta de roșii „agrementate” de sare și piper. Acoperiți și puneți oala la fiert, la foc mic.

„Se presară așa, de un pamplezir, pătrunjel verde și se oferă fierbinți”

Amestecați 50 ml bulion cu smântâna și zahărul. După ce ardeii au fiert o oră la foc liniștit, iar zeama acestora a scăzut, turnați smântâna peste preparat.

Introduceți apoi la cuptor și lăsați „să molcomească și să capete capacele de roșii o frumoasă culoare auriumaronie. Se presară așa, de un pamplezir, pătrunjel verde și se oferă fierbinți”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre