Simona Ionescu / Redactor Șef

Răsturnare de situație în cazul de la Botoșani. Mama a dat explicații despre moartea copiilor

Răsturnare de situație în cazul de la Botoșani. Mama a dat explicații despre moartea copiilor
A găsit inspirație în gestul altei mame disperate care și-a ucis copiii în luna mai, sărind de pe un bloc cu 10 etaje din Timișoara, cu micuții în brațe. Tânăra din Botoșani, care și-a aruncat cei doi băieți de la geamul unui hotel, a găsit o altă poveste pentru ce a făcut. Dar ceva a dat-o de gol că a premeditat fapta.

O femeie a decis să își încheie socotelile cu viața, ca să se răzbune pe bărbatul ei, după cum aveau să descopere anchetatorii. Ea a vrut să se omoare, împreună cu cei doi copii ai ei.  Oamenii legii au avut parte de o răsturnare de situație în cazul de la Botoșani.

Mama criminală a dat explicații despre moartea copiilor. Gestul halucinant al tinerei mame a fost justificat printr-un mesaj pe care i l-a scris soțului: „Sper să fii fericit acum că ai scăpat de noi”.

Poliția Botoşani a anunțat că în noaptea de duminică spre luni o femeie în vârstă de 23 de ani şi-a aruncat de la balconul camerei hotelului copiii cu vârstele de 2, respectiv 3 ani, amenințând că se sinucide. Copilul în vârstă de doi ani a decedat la scurt timp, iar fratele său a fost trimis, în comă, la spitalul din Iași. Între timp, un negociator a încercat să o oprească pe femeie să se arunce și ea de la balcon.

După aproximativ două ore de discuţii „s-a reuşit, prin distragerea atenţiei, imobilizarea femeii, de către pompierii care au avut acces de pe geamul camerei hotelului, în locul în care se afla aceasta”, a transmis poliția. Femeia a fost internată la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Botoşani.

Femeia s-a aruncat cu copiii în brațe de la etaj

Femeia este originară din Albeşti, judeţul Botoşani, iar duminică, aceasta ar fi venit, cu un microbuz, la Botoşani, împreună cu cei doi băieţei ai săi, Vladimir şi Gabriel, pentru a se juca în Parcul Mihai Eminescu. Nu a mai reușit să prindă cursa înapoi spre casă, așa că a luat o cameră la hotel, până a doua zi. Deși nu avea actul de identitate la ea, personalul hotelului a făcut o excepție, ca să nu o lase să înnopteze sub cerul liber cu doi copii. În plină noapte, auzind zgomote suspecte, paznicul hotelului a ieșit din clădire și a văzut copiii căzuţi pe asfalt. El a fost cel care a alertat poliția.

Timp de două ore s-a negociat cu mama criminală până a putut fi dată jos din locul de unde amenința și ea că se aruncă

La puțin timp după ce copiii au adormit în camera de hotel, femeia i-ar fi luat în braţe şi ar fi sărit cu ei pe geam. În faţa ferestrei, însă, este un acoperiş. După ce a sărit, tânără a rămas imobilizată pe acest acoperiş, scăpând însă copiii, care au căzut și s-au izbit de trotuarul din fața hotelului. „Nu am vrut să le fac nimic. Nu am vrut să le fac aşa ceva!”, a spus femeia în timp ce era escortată afară din hotel de oamenii legii.

Mama a dat explicații despre moartea copiilor

Conform Monitorul de Botoșani, soţul femeii ar fi afirmat că el se afla la Bucureşti în tot acest timp şi că soția sa i-a trimis un mesaj „urât”, la finalul căruia i-a spus „Adio”.

În mesajul (grafia originală) transmis soţului său, femeia îl acuză că a determinat-o să facă gestul ireparabil: „Mulțumesc ca mai făcut sa fac ceea ce nu voiam, sper sa fii fericit acum ca ai scäpat de noi si nu mai trebuie sa ne trimiti bani ca am înteles ca asta era marea ta problema), îti doresc ca toti bani pe care o sa ii ai de acum sa ii pastrezi sa ti pui pe piept….ca niciodatã nu ti-au ajuns….regret tot ce am facut cu tine pana acum si regret ca m-am maritat cu tine, dar chestia era ca voiam sa scap de acasà…..

atât.……cel mai räu îmi pare pt copii caci ei nu au nicio vina, dar nu ii pot lasa asa ai nimanui, nimeni nu o sa ii iubeascã, sper sa fii fericit farã noi, adio. Eu am încercat sa fac torul pt voi, ( tu, mama tata si etc etc) am lasat copiii fârà jucârii sau haine sau altele sa aibà toti si voi toti m-ati luat de fraiera…”

Pe numele femeii a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor și tentativă la omor, cercetările find preluate de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani. În acest moment tatăl copiilor și soțul femeii este așteptat să ajungă la audieri.

Copy-paste după cazul de la Timișoara

Marți, 3 mai, în jurul orei 10,00, o tânără mamă din Timișoara și-a luat copiii de mână și a urcat pe terasa unui bloc cu 10 etaje din oraș, apoi a plonjat în gol cu aceștia. Femeia avea 32 de ani și era absolventă de Psihologie. Iuliana urma să se recăsătorească cu tatăl celor doi copii ai ei, o fetiță în vârstă de șase ani și un băiețel de trei ani. Pe fată, așa cum au arătat sursele noastre, plănuia să o dea, de anul următor, la colegiul de muzică, Ion Vidu. Femeia divorțase de soțul ei, dar s-au împăcat și trebuiau să se recăsătorească luna aceasta.

„Testarea realității” – explicațiile unui celebru psihiatru

În cazul mamei sinucigașe de la Timișoara, cunoscutul psihiatru Gabriel Diaconu a fost întrebat despre resorturile interne care pot conduce spre o astfel de faptă, pe de o parte sinucidere, pe de altă parte pruncucidere, sau infanticid. Păstrând respect pentru durerea familiei, și atenție la nevoia lor de discreție, suntem totuși obligați să ne uităm atent la fenomen, susține acesta.

„Principala cale spre cupleta sinucidere/ pruncucidere este o tulburare acută, severă și teribilă cât privește testarea realității. Vorbim evident de psihoză. Psihozele sunt generate de – în covârșitoare parte – dificultatea creierului de-a formula coerent atât lumea intimă a individului, dar și relația cu mediul lui înconjurător. Elementul central al psihozei este delirul (cum spun americanii) sau ideația delirantă (cum spun ceilalți).

Ideea delirantă are o imensă diversitate. De la unele idei cu tentă mistică/ religioasă, la altele cu conținut profund paranoid, de prejudiciu, de persecuție, de urmărire, de influență, de contaminare/ posesie etc, natura lor se intersectează cu evenimente de viață care le alimentează natura veridică (pentru cel ce le gândește).

Numim asta în psihiatrie ”interpretativitate”, un termen curios, sec, dar important. Gândirea, spunem, are un caracter autonom. Omul nu și-o recunoaște ca fiind a lui. Numim asta ”influență xenopată”, adică ce simte omul este că ceva, sau cineva, dinafară explică gândurile dinăuntru.

Drept urmare viața psihică a omului se dezorganizează. Șocurile emoționale pe care le poate suferi îl aruncă într-un univers al cognițiilor bizare, chinuitoare. Capacitatea lui psihică poate fi serios afectată. Suicidul, aici, vine la capătul unui lanț de convingeri nefirești, care includ dimensiunea viață-moarte, anulează instincte de conservare și empatia față de altă persoană”, a explicat specialistul într-o postare pe Facebook.

Ce este „complexul Medeea”

„A doua cale spre sinucidere/ pruncucidere e întrucâtva controversată. I se spune ”complex Medeea”, pornind de la povestea Lânei de Aur, expediția argonauților și eroul mitic Iason.

În legenda cu pricina, iubirea Medeei pentru Iason este sfâșiată când acesta fuge, pe furiș, cu lâna de aur și o lasă pe Medeea în urmă, împreună cu cei doi copii ai lor. Din răzbunare, aceasta îi omoară. Carevasăzică, prin asta, protagonista poveștii acționează ca o ființă, deși sângeroasă, rațională, care aplică o pedeapsă definitivă tatălui trădător”, a mai transmis Gabriel Diaconu. Acesta aduce în discuție și controversa legată de posibilitatea că suicidul cu infanticid poate fi și rațional.

Sursa foto: captură video / Monitorul de Botoșani

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre