Simona Ionescu / Redactor Șef

Regizoare condamnată de tribunalul din Paris după ce a atacat un jurnalist. A plătit și amendă

Regizoare condamnată de tribunalul din Paris după ce a atacat un jurnalist. A plătit și amendă
Regizoarea franceză Maiwenn, care a realizat anul trecut filmul de revenire a lui Johnny Depp despre regele Ludovic al XV-lea, a fost condamnată și amendată pentru că a atacat un jurnalist.

Regizoarea Maiwenn Le Besco, fosta soție a lui Luc Besson, l-a tras de păr și l-a scuipat pe jurnalistul francez Edwy Plenel. Femeia, care nu mai folosește numele de familie Le Besco și nici Besson, a declarat că a fost iritată de un articol publicat pe site-ul de știri Mediapart despre fostul ei soț, cineastul Luc Besson („Al cincilea element”), care s-a confruntat cu o anchetă de viol care a fost ulterior abandonată.

A plătit și despăgubiri de 1500 de euro

Evenimentul violent a avut loc în februarie anul trecut, când regizoarea l-a văzut pe Edwy Plenel, șeful Mediapart, într-un restaurant. Nervoasă, l-a apucat de păr și l-a scuipat în față. Marți, un tribunal din Paris a amendat-o cu 400 de euro (435 de dolari) pentru „violență voluntară fără întreruperea activității”. De asemenea, a fost obligată să plătească despăgubiri de 1.500 de euro către Mediapart și un euro simbolic jurnalistului Plenel.

„O persoană pe care nu o cunoșteam m-a tras de păr și m-a scuipat în față”

Cineastul susține că Mediapart a provocat un „tsunami” în viața sa prin publicarea detaliilor unui interviu pe care l-a acordat poliției în cadrul anchetei asupra lui Luc Besson, care este și tatăl fiului său.

„Mediapart știa foarte bine că nu am vrut să mă exprim pe această temă. Eu sunt victima”, a declarat celebrul regizor francez.

Maiwenn și Johnny Depp

Plenel a declarat în fața instanței că a fost „șocat” de atac. „O persoană pe care nu o cunoșteam m-a tras de păr și m-a scuipat în față”, a spus jurnalistul, adăugând că a fost „prima dată în cariera mea profesională când am fost atacat fizic”. Jurnalistul a depus plângere pe 7 martie 2023, punctând faptul că a fost „traumatizat de accident”.

„Nu îmi cer scuze și nu regret”

Incidentul a sporit polemica în jurul lansării filmului „Jeanne du Barry – Favorita regelui” la Festivalul de la Cannes din mai, care a marcat revenirea lui Johnny Depp după acuzațiile de agresiune formulate de fosta sa soție, Amber Heard, care l-au transformat într-un „paria” la Hollywood. În fața oamenilor legii, regizoarea nu a negat că l-a scuipat pe jurnalist.

Maiwenn  a declarat că deşi „nu învinovăţeşte Mediapart pentru anchetele sale jurnalistice”, îi învinovăţeşte pe reprezentanţii companiei de presă pentru ceea ce i-au făcut. E vorba de publicarea mărturiei acesteia, făcută în instanță, în care a vorbit despre relația cu Luc Besson, tocmai când regizorul era anchetat de oamenii legii. Regizoarea le-a spus judecătorilor că „Nu îmi cer scuze şi nu regret. Niciun gest nu ar putea compensa lucrurile prin care am trecut”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre