Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta Coca-Cola, schimbată special pentru România! În alte țări, se vinde originalul – Analiza doctorului Bilic: „Este jenant!” – Exclusiv

Rețeta Coca-Cola, schimbată special pentru România! În alte țări, se vinde originalul – Analiza doctorului Bilic: „Este jenant!” – Exclusiv
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, iar sfaturile ei sunt urmate de foarte mulți oameni. Are o întreagă comunitate de urmăritori online, care așteaptă cu nerăbdare noutăți de la ea. Recent, ea a dat o veste bulversantă.

Mihaela Bilic tocmai a făcut descoperirea anului, în legătură cu una dintre cele mai cunoscute băuturi răcoritoare. Rețete și vedete a mers mai departe și a comparat informațiile. Descoperirea nutriționistei are legătură cu Coca-Cola. Mai nou, în România, celebra băutură răcoritoare nu mai conține cafeină. Pur și simplu, rețeta băuturii a fost schimbată special pentru România, se pare, iar acest lucru s-a întâmplat fără ca publicul să fie informat. În loc de cafeină, Coca-Cola românească conține „aromă de cafeină”.

Mihaela Bilic, breaking news-ul anului

„Breaking news: Coca-Cola și Pepsi-Cola nu mai conțin cafeină! Am descoperit acest lucru întâmplător și nu știu să vă spun de ce și când au schimbat rețeta. Consider că este nedrept să nu informezi consumatorii despre această decizie, care schimbă radical efectul produsului. Nu știu dacă asta s-a întâmplat doar în Europa sau la nivel mondial. Și sper să nu spună că au făcut-o pentru binele nostru, este jenant! Aroma de cafeină e cu siguranță mai ieftină decât cafeaua. Mulți beau, puțini cunosc sau înțeleg…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mihaela Bilic (@doctorbilic)

Coca-Cola a fost inventată în 1886 de un farmacist, brevetată ca medicament și folosită pe front în tratamentul dizenteriei. Fără coca și fără cafeină, nu mai e nimic interesant în produsele tip Cola… poate doar sticla reciclabilă”, a scris Mihaela Bilic în postarea ei de pe rețelele sociale.

Rețete și vedete a comparat băuturile răcoritoare din alte țări

Dacă am fost tentați să credem că schimbarea rețetei de Coca-Cola ar putea fi rezultatul unei noi reglementări europene, am verificat cum stau lucrurile și în alte țări. Publicația Rețete și Vedete a aflat că în Italia, Coca-Cola conține în continuare cafeină, fără nicio mențiune despre o „aromă” substitutivă.

Coca – Cola care se vinde în Italia păstrează rețeta originală, cu cafeina printre ingrediente. Sursa foto: Retete și Vedete

Și în Coasta de Fildeș Coca – Cola se vinde în varianta rețetei originale, adică incluzând cafeină.

Așa arată lista de ingrediente de pe o stilcă de Coca – Cola vândută în Coasta de Fildeș

Pe site-ul Coca-Cola România, există o secțiune accesibilă oricui, unde pot fi consultate ingredientele băuturii. Penultimul ingredient menționat este cafeina: „Cafeina – amestecul gustos din gustul Coca-Cola provine din cafeină”, se menționează pe site.

Site-ul oficial Coca – Cola România susține că băutura carbogazoasă ar conține în continuare cafeină, deși pe etichetele sticlelor și dozelor apare „aromă de cafeină”

În alte țări, Coca-Cola conține în continuare ingredientul original. De exemplu, în Canada, pe orice sticlă sau doză de Coca-Cola este menționat clar că aceasta conține cafeină.

Și în Canada, Coca – Cola conține cafeină, după cum se vede pe ambalaj, la lista ingredientelor. Sursa foto: Rețete și Vedete

Coca – Cola, inventată de un farmacist

Una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume, Coca-Cola, a fost inventată de John Pemberton, farmacist și ofițer american, în timpul cercetărilor sale pentru a-și trata dependența de morfină. În încercarea de a scăpa de acest viciu, el a făcut mai multe experimente cu diverse substanțe, combinând frunze de coca și nuci de kola, ceea ce a dus la crearea primelor versiuni de Coca-Cola. Inițial, băutura a fost folosită ca medicament pentru tratarea dizenteriei și a altor afecțiuni intestinale.

De-a lungul timpului, Coca-Cola a fost recomandată de medici pentru tratarea unor afecțiuni precum diareea și vărsăturile. Chiar și pe front, în lipsa altor medicamente, Coca-Cola a fost și este folosită pentru a combate boala diareică și pentru a preveni deshidratarea.

Surse foto: Pixabay, arhivă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre