Simona Ionescu / Redactor Șef

Rodica Popescu Bitănescu: ”Pe mine nimeni nu m-a invitat să spun o poezie!”

Rodica Popescu Bitănescu: ”Pe mine nimeni nu m-a invitat să spun o poezie!”
Din cauza râsului său molipsitor, marea actriță Rodica Popescu Bitănescu nu a fost invitată niciodată să recite o poezie. ”Vrei să râdă lumea? Să leșine de râs?”, a explicat artista noastră dragă. Se știe că mulți mari actori au recitat versuri la Cântarea României, în comunism.

Rodica Popescu Bitănescu, de la râs, la plâns! Jurnalista Denise Rifai a invitat-o pe marea actriță, regizoare și dramaturg la emisiunea pe care o realizează la Kanal D. Deși are multă experiență (60 de ani de scenă), actrița a avut momente de ezitare.

Rodica Popescu Bitănescu: ”Pe mine nimeni nu m-a invitat să spun o poezie!”

Rodica Popescu Bitănescu (82 ani) este o dulceață de om. O actriță frumoasă și talentată, veselă pentru public. Dar, acasă la ea, are și amintiri care au întristat-o pe draga noastră artistă.

„Ați fi fost la fel de populară fără râsul dvs. inconfundabil?”, a întrebat Denise Rifai. Rodica Popescu Bitănescu a dat un răspuns care a surprins. ”Pe mine nimeni nu m-a invitat să spun o poezie. Vrei să râdă lumea? Să leșine de râs?”, a răspuns Actrița. Se referă la faptul că la la Cântarea Romîniei, din comunism, marii actori trebuiau să recite versuri patriotice. ”Mai câștigam și eu un ban. Mai plăteam și eu un telefon. Se plăteau lucrurile astea. Și chiar profesional mă durea că nu mă chema nimeni la asemenea emisiuni”, a spus Rodica Popescu Bitănescu la emisiunea de la Kanal D.

A fost o întâmplare că a ajuns actriţă. Tatăl ei voia să devină architect, iar mama sa ţinea să se facă actriţă pentru că avea un frate actor al Teatrului Naţional.  A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1960. ”Am intrat cu 10 şi am terminat cu 10”, a spus actrița. Denise Rifai a întrebat-o ce meserie ar fi vrut să aibă, dacă ar da timpul înapoi. ”De dramatug!”, a răspuns fără ezitare Rodica Popescu Bitănescu.

Ar fi fost și o bună regizoare de filme psihologice, ”Am niște simțuri care nu mă înșeală. Pătrund foarte bine în oameni”, mai spus artista.

Rodica Popescu Bitănescu, amintiri din copilărie

Actrița a dezvăluit că a avut mai multe idei de sinucidere pe când era elevă. De rușine. A mărturisit că toate gândurile ei legate de sinucidere au legătură cu un vis pe care l-a avut în copilărie. A povestit că a visat că a fost prinsă în timp ce copia, iar rușinea pe care a trăit-o a determinat-o să se gândească la posibilitatea de a se sinucide. Astfel de gânduri i-au mai trecut prin minte, însă de fiecare dată a găsit modalitatea prin care să le alunge.

Actrița consideră că și zodia poate fi o explicație pentru acele momente în care a considerat că sinuciderea ar putea fi o opțiune. „Sunt Leoaică.  Am înțeles, la un momentat dat, că Leoaica e predispusă la așa ceva. Eu am vrut să mă sinucid prima oară când eram elevă la Liceul Lazăr. Vezi, am o sensibilitate anume și d-asta am scris o replică senzațională în piesa «Încă-i bine», în această comedie. Am explicat chestia asta cu sinuciderea și de ce nu m-am sinucis niciodată. Am avut un vis. Mi s-a trimis un vis pentru că Dumnezeu a văzut că eu tot o trag să mă omor, să mă omor.

Am avut un vis fantastic care este povestit în piesă. Eram elevă și m-a prins furând, copiam. M-am simțit atât de prost față de această profesoară de Matematică. O chema Teodorescu. Pe mine mă întreba: «Rodica, m-ai furat tu pe mine?» Mă gândeam în timpul ăsta. Noi suntem la etajul 2, eram la geam cu banca. Dacă m-aș arunca acum de pe geam? Oare aș muri, că îmi e rușine.

Măi și nu m-am aruncat pentru că a trecut la altcineva. Era să o fac. Poate că mă schilodeam, poate că muream. Nu știu ce se întâmpla. Eram un copil atât de curat și m-am simțit așa de prost la vârsta aia să mi se spună așa ceva, încât eram în stare să mă și omor. Ăla a fost începutul. Nu mai spun că de mică mă obseda că o să murim, dar nu să mă omor eu.”, a povestit Rodica Popescu Bitănescu.


Rodica Popescu Bitănescu: ”Mă simt ca la un interogatoriu. Nu am să plâng”

Rodica Popescu Bitănescu, o viață plină de încercări. Povestește la TVR 2

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre