Programul Noua Casă este oficial operațional. Ministerul de Finanțe a aprobat plafonul de garantare de 1 miliard de el, astfel că acesta a fost deja alocat celor 16 bănci finanțatoare, astfel că românii care își doresc credit trebuie să apeleze la una dintre băncile partenere: Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank.
Ulterior acestea vor întocmi dosarul de credit al clientului, care va fi trimis către FNGCIMM în vederea obținerii garanției de stat. Moneda în care pot fi acordate finanțările este cea națională, iar valoarea maximă accesată variază astfel: 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%; 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.
Vești bune pentru români. Ratele vin cu reduceri importante
O noutate constă în comisioanele pe care românii le vor avea de plătit odată cu acest credit. Programul rămâne unul avantajos, mai ales că, beneficiază de anul acesta de o reducere de 50% la comisioanele de administrare a creditului (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției).
O altă veste bună este este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare. Reducerea se aplică și oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă.
Restul taxelor, neschimbate
Durata maximă a creditelor este tot de 30 de ani. Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.
Alte costuri suportate de cumpărători sunt comisioanele pentru fondul de garantare, prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței, acestea nesuferind modificări. Condițiile integrale pot fi consultate pe site-ul oficial al FNGCIMM.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook