Apple a transmis, miercuri, cât de periculoase, sunt, în realitate modelele vechi iPhone. Compania susține că modelul său iPhone 12, cel incriminat de francezi, a fost certificat de mai multe organisme internaţionale ca fiind în conformitate cu standardele globale de radiaţie. Declarația vine în contextul în care organul de supraveghere francez a decis să interzică vânzarea aparatului pe piața națională.
Cât de periculoase sunt modelele vechi iPhone
Autoritatea de supraveghere a radiaţiilor din Franța (ANFR) a cerut, marţi, Apple să oprească vânzările de iPhone 12 în Franţa. Motivul invocat a fost că testele efectuate asupra modelului de telefon mobil arată Rata Specifică de Absorbţie (SAR) a aparatului a depăşit limita legală, conform CNBC. SAR măsoară rata de energie de radiofrecvenţă absorbită de corp dintr-un echipament electronic.
AFNR a menționat că laboratoarele acreditate au constatat o absorbţie a energiei electromagnetice de către organism de 5,74 waţi per kilogram – corp în timpul testelor care simulează momentul în care telefonul era ţinut în mână sau în buzunarul pantalonilor. Conform reglementărilor Uniunii Europene, standardul de radiație implică o rată specifică de absorbţie de maxim 4,0 waţi pe kilogram – corp.
Pe de altă parte, ANFR a adăugat că testele au arătat că telefonul respectă aşa-numitele standarde body-SAR atunci când era în buzunarul jachetei sau în geantă.
Reacția Apple: propriile rezultate de laborator contrazic testele francezilor
În urma descoperirii, ANFR a informat Apple că va trimite agenţi în magazinele companiei, la parteneri și la alţi distribuitori, pentru a se asigura că acest model nu mai este comercializat. De asemenea, autoritatea a transmis că se aşteaptă ca Apple „să folosească toate mijloacele disponibile pentru a pune capăt neconformităţii”, iar o lipsă de acţiune ar duce la rechemarea telefoanelor iPhone 12 deja vândute consumatorilor.
Reacția Apple nu a întârziat să apară. Compania a transmis că a furnizat ANFR mai multe rezultate de laborator ale sale şi ale unor terţe părţi independente, care demonstrează conformitatea cu toate reglementările şi standardele SAR aplicabile din lume. Apple respinge rezultatele evaluării AFNR şi anunță că va continua să colaboreze cu agenţia pentru a demonstra că telefoanele sunt, în realitate, conforme.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook