Simona Ionescu / Redactor Șef

Se schimbă buletinele românilor. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate emise în ultimii 3 ani

Se schimbă buletinele românilor. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate emise în ultimii 3 ani
România se aliniază normelor europene în ceea ce privește cărțile de identitate. Astfel, buletinele românilor se schimbă, iar autoritățile au lansat un anunț important pentru cei ce au buletin nu mai vechi de trei ani.

Se schimbă buletinele românilor pentru a se alinia noilor directive europene. Aceasta este vestea dată recent de Direcția Generală de Evidență a Persoanelor. Cea care a adus în atenția publicului regulile referitoare la cărțile de identitate și valabilitatea acestora este Direcția Generală de Evidență a Persoanelor (DGEP) din Constanța. 

Modificările îi privesc pe toți cetățenii români, fără excepție, iar regulile privind termenele de valabilitate diferă în funcție de categoria de vârstă. Acestea au fost stabilite de așa natură încât să corespundă normelor europene privind securitatea documentelor de identitate.

Valabilitatea buletinelor în funcție de grupele de vârstă 

Pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani, cartea de identitate este valabilă pentru 4 ani. Acest termen mai scurt reflectă schimbările rapide în aparența fizică a tinerilor, care pot necesita actualizarea documentului mai frecvent.

Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate crește la 7 ani. Această modificare corespunde unei perioade mai stabile din viața adulților tineri, în care schimbările majore în aspectul fizic sunt mai puțin frecvente.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021, adică în ultimii trei ani, au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031

Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021, adică în ultimii trei ani, au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157. Acest regulament european are drept scop creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și unificarea standardelor pentru cetățenii UE.

Actualele buletine vor fi eliminate 

Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031. Românii pot utiliza actualele buletine ca documente de călătorie și identificare până la acea dată, însă, ulterior, vor trebui să solicite noile documente. 

Există și posibilitatea de a solicita un document de identitate provizoriu, valabil 1 an de zile. De asemenea, la împlinirea vârstei de 14 ani, cetățenii români sunt obligați să solicite eliberarea primei cărți de identitate în termen de 15 zile.

În cazul expirării cărții de identitate legea prevede că cetățenii trebuie să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al documentului curent.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre