Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu anunță că se schimbă pragul de impozitare a pensiilor. Astfel, pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi supuse impozitării, iar această măsură urmează să fie aplicată începând cu luna octombrie.
Se schimbă pragul de impozitare a pensiilor
Guvernul propune o nouă măsură în favoarea pensionarilor, măsură despre care s-a discutat încă de la instalarea lui Marcel Ciolacu în fruntea guvernului, dar care a fost până acum amânată. De data aceasta, autoritățile par hotărâte să adopte decizia în regim de urgență.
Simona Bucura Oprescu a menționat că i-a sugerat premierului Marcel Ciolacu să mărească plafonul de la care se aplică impozitul pe pensii. În consecință, acesta va crește de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei. O astfel de schimbare i-ar liniști pe pensionarii nemulțumiți de recalcularea pensiilor. Noul prag ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie, în regim de urgență.
„Am discutat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară și am hotărât ca, începând cu 1 octombrie, ziua internațională a persoanelor vârstnice, nici o pensie din sistemul public sub 3.000 de lei să nu mai fie supusă impozitării”, a declarat Bucura Oprescu.
De ce e necesară creșterea plafonului de impozitare
Simona Bucura Oprescu a explicat că această creștere a plafonului este necesară din cauza majorărilor apărute în urma recalculării pensiilor. Astfel, unele pensii ce vor fi distribuite începând din septembrie vor depăși pragul de 2.000 de lei și ar putea fi impozitate.
Marcel Ciolacu nu dorește să creeze un nou motiv de nemulțumire în rândul pensionarilor, mai ales după ce recalcularea a generat anumite inechități. Prin urmare, i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, să analizeze situația și să crească pragul de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei.
„Am solicitat ministrului Finanțelor să realizeze o simulare pentru a vedea exact câte persoane vor fi afectate, astfel încât să nu ajungem în situația în care oamenii pierd bani în loc să câștige. (…) Ministrul Finanțelor va prezenta o simulare pentru aceste praguri, (…) astfel încât nimeni să nu piardă bani nici prin impozitare, nici prin renunțarea la vouchere”, a precizat Ciolacu.
Ministrul Muncii trimite scrisori explicative
Pe de altă parte, recalcularea pensiilor a declanșat o adevărată situație de criză, deoarece mai multe categorii de pensionari au primit decizii cu sume mai mici decât cele pe care le aveau în plată. Această situație a stârnit revolta pensionarilor, deși legea stipulează că vor continua să primească aceleași pensii ca și până acum. În acest context, Simona Bucura Oprescu a demarat o campanie de informare prin trimiterea unor scrisori explicative fiecărui pensionar.
„Guvernul României, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Pensii Publice vă asigură că PENSIA DUMNEAVOASTRĂ NU VA SCADEA, chiar dacă în Decizia de recalculare primită recent apare o valoare mai mică decât ultima pensie primită în luna august 2024.
În această situație, veți primi în continuare pensia mai mare, adică cea anterioară recalculării. Dacă beneficiați de indemnizația socială pentru pensionari și în Decizia de recalculare apare o valoare mai mică de 1.281 de lei, cât reprezintă valoarea acestei indemnizații, veți primi în continuare suma de 1.281 de lei”, se precizează în scrisoarea guvernamentală.
De asemenea, o altă noutate este faptul că, de la 1 septembrie indemnizația de însoțitor a persoanei cu handicap grav va crește.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook