Simona Ionescu / Redactor Șef

Situație revoltătoare! O companie vinde excursii pe Transfăgărășan „la urșii bruni sălbatici”

Situație revoltătoare! O companie vinde excursii pe Transfăgărășan „la urșii bruni sălbatici”
Cu o populație prea mare de urși, care a dus la o creștere alarmantă a cazurilor tragice în care oameni, inclusiv turiști, și-au pierdut viața, o companie din România vinde excursii pe Transfăgărășan „la urșii bruni sălbatici”.

La finalul lunii mai, trei turiști străini au fost atacați de urși pe Transfăgărășan. Printre aceștia, o femeie în vârstă de 74 de ani din Spania, care s-a ales cu brațul zdrobit după ce l-a scos pe geamul mașinii ca să facă o poză cu ursul. Un alt caz este cel al unui polonez în vârstă de 77 de ani, care s-a oprit pentru a hrăni o ursoaică! Animalul a spart geamul mașinii și l-a atacat. 

Cel mai recent caz este cel al motociclistului italian ucis de un urs pe Transfăgărășan. Conform datelor din anchetă, acesta coborâse de pe vehicul ca să hrănească și să fotografieze animalul. În telefonul bărbatului, autoritățile au găsit mai multe fotografii recente cu ursul și un videoclip. Tragedia arată pericolul real la care se expun turiștii care ignoră avertismentele autorităților. 

O companie din România vinde excursii la urșii de pe Transfăgărășan 

Cu toate că animalul sălbatic a fost identificat și împușcat, pericolul este unul constant, căci populația de urși din România este în continuă creștere. Cu toate că autoritățile explică faptul că este interzisă apropierea de animalele sălbatice, turiștii încalcă de multe ori aceste avertismente, astfel că ajung să-și piardă viața. 

În ciuda cazurilor tragice din ultimii ani, turismul local pare că prosperă. O companie din România organizează excursii de 12 ore pe Transfăgărășan, promovând faptul că acolo, turiștii vor avea ocazia să vadă „urșii bruni sălbatici”. 

Excursia pe drumul „Top Gear” și la urșii bruni de pe Transfăgărășan costă 50 de Euro 

În anunțul postat pe o platformă internațională cunoscută de rezervări, turiștilor li se promit peisaje pitorești, dar și întâlniri cu urșii. Fără un avertisment clar că nu este indicată apropierea de animale sau fotografierea de aproape și interacțiunea, excursiile, care pornesc din București, se vând la aproximativ 50 de Euro de persoană, adică aproape 248 de lei. 

Situație revoltătoare! O companie vinde excursii pe Transfăgărășan „la urșii bruni sălbatici”
Compania vinde excursii la urșii de pe Transfăgărășan cu 50 de euro de persoană
Foto: Captură Booking

„Intrați în tărâmul unuia dintre cele mai pitorești drumuri montane din Europa într-o excursie de o zi pe Drumul Transfăgărășan. Pe parcurs, aprofundați întâlnirea cu Urșii Bruni Sălbatici ai României. Setați scena pentru imagini fantastice trecând pe lângă fortăreața originală a lui Dracula, cetatea Poenari. Ajungeți în vârful Carpaților și respirați aerul curat de munte în timp ce admirați priveliștile din Transilvania. Bucurați-vă de fiecare oprire cu vederi fantastice și povești spuse de ghidul dumneavoastră”, se arată în anunțul de promovare. 

Compania promite „transport cu vehicul cu aer condiționat”, dar și „ghid profesional vorbitor de engleză”.

Turiștii, supărați că nu au văzut urși la finalul anului trecut 

Dacă la finalul anului trecut turiștii erau supărați că nu au văzut urși, anul acesta excursia a primit numai comentarii pozitive și laude la adresa faptului că traseul era plin de aceste animale sălbatice.

„Nu vă așteptați să vedeți urși, pentru că, după cum ne-a spus ghidul, recent au fost omorâți 600 pentru a controla suprapopularea, iar acum oamenii sunt amendați dacă îi hrănesc. Ne-a spus că el rar mai vede urși în ultima vreme. A fost dezamăgitor din acest punct de vedere, dar peisajele minunate fac ca excursia să merite oricum”, scria un turist, la finalul anului trecut. 

Anul acesta însă, situația s-a schimbat, iar urșii s-au întors pe traseu, după cum notează un alt beneficiar al excursiei: „Julian a fost un ghid grozav, foarte atent și grijuliu. Prânzul și opririle pentru odihnă au fost foarte bune. Am văzut o mulțime de urși, inclusiv pui”. 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *