Asteroidul 2001 FO32 se apropie de Pământ, duminică 21 martie. Are un diametru de aproximativ un kilometru și este foarte grăbit. Călătorește cu peste 120.000 de kilometri pe oră. Se va putea vedea la un telescop performant cu care specialiștii vor măsura spectrul infraroșu al asteroidului.
Spectacol pe cer. Un asteroid se apropie de Pământ
Asteroidul 2001 FO32 vine în mare viteză spre Pământ. Astronomii sunt cu ochii pe cer pentru că pietroiul ar putea oferi informații importante despre Univers. Va mai putea fi văzut peste 31 de ani.
Specialiștii NASA au pregătit deja telescopul uriaș de pe muntele Mauna Kea, din Hawaii.
Asteroidul va ajunge la o distanță de 2 milioane de kilometri de Terra. Adică, de cinci ori distanţa dintre Pământ şi Lună, dar va fi mai aproape decât orice altă planetă.
Pe 21 martie, asteroidul va fi vizibil din România la ora 18.03, dar vă trebuie un telescop performant. ”Pietroiul” stelar este o relicvă care s-a format în zorii sistemului nostru solar.
Asteroidul trece la mare depărtare de Pământ
Nu există nici o amenințare cu o coliziune cu planeta noastră acum sau în secolele următoare.
„Știm foarte exact calea orbitală a anului 2001 FO32 în jurul Soarelui, deoarece a fost descoperită în urmă cu 20 de ani și a fost urmărită de atunci”, a spus Paul Chodas, directorul Centrului pentru Studii de Obiecte Pământului Aproape (CNEOS).
„Nu există nici o șansă ca asteroidul să se apropie de Pământ mai mult de 1,25 milioane de mile”. Totuși, această distanță este aproape în termeni astronomici, motiv pentru care 2001 FO32 a fost desemnat „asteroid potențial periculos”. CNEOS calculează orbite de înaltă precizie pentru obiecte din apropierea Pământului (NEO) bazându-se pe telescoape și radare performante.
Motivul apropierii neobișnuit de rapide a asteroidului este orbita foarte înclinată și alungită (sau excentrică) din jurul Soarelui.
După scurta sa vizită, 2001 FO32 își va continua călătoria solitară, nu se apropie din nou de Pământ până în 2052, când va trece la aproximativ 2,8 milioane de kilometri distanță.
„Trabucul” extraterestru, descoperit în 2017. Teoriile despre „un prim vizitator interstelar identificat vreodată”
Observarea OZN-urilor: „o întâlnire apropiată” cu ambarcațiuni extraterestre
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook