Simona Ionescu / Redactor Șef

Tabloul acesta s-a vândut cu 93 de milioane de dolari

Tabloul acesta s-a vândut cu 93 de milioane de dolari
Oamenii cu mulți bani investesc sume enorme ca să își satisfacă plăcerile. Cineva a dat 93 de milioane de dolari pe o pânză pictată acum 37 de ani. Cel care a vândut tabloul l-a ținut departe de ochii lumii.

Colecționarii caută obiecte care au povești deosebite. Este și cazul tabloului cu cufărul roșu, pictat acum 37 de ani. Pictorul este comparat cu Picasso.

Tabloul acesta s-a vândut cu 93 de milioane de dolari

Tabloul se numește „In This Case” (cutie/cufăr) și a fost cumpărat, marţi, 11 mai, cu 93,1 milioane de dolari,  la o licitație la New York, organizată de casa Christie’s. Pânza a fost pictată de de Jean-Michel Basquiat foto deschidere), un artist american, de origine  haitiană. El a murit la doar 27 de ani, în 1988, după o supradoză de droguri.

Această pânză de 1,98 de metri, pictată în 1983, reprezintă un craniu pe fundal roşu. A fost adjudecată la 81 de milioane de dolari. Cu taxe și comisioane, suma se ridică la 93,1 milioane cu taxe şi comisioane. Preţul final este mult peste estimarea de 50 de milioane de dolari stabilită de Christie’s, scrie evz.ro.

Un alt craniu asemănător, „Untitled”, deţine recordul pentru un tablou de Basquiat, vândut în mai 2017, la Sotheby’s New York, cu 110,5 milioane de dolari.

Tabloul se numește „In This Case” și a fost cumpărat, marţi, 11 mai, cu 93,1 milioane de dolari,  la o licitație la New York, organizată de casa Christie’s

Pictorul asemuit cu Picasso

Tabloul „In This Case” reia două teme dominante ale operei lui Baquiat, anatomia şi reprezentarea personajelor afro-americane. Aceeaşi pânză s-a vândut în noiembrie 2002 pentru doar 999.500 de dolari. Pictorul este comparat cu Picasso.

„In This Case” era, din 2007, proprietatea unui colecţionar privat rămas anonim. A fost prezentat public pentru ultima dată în cadrul unei expoziţii organizate de Fundaţia „Louis Vuitton”, la Paris, în 2018/19.

În ultimii ani, piaţa a început un proces de reevaluare a multora artiști plastici. Marţi, Christie’s a propus spre vânzare mai multe opere ale artiştilor afro-americani cu ocazia marii sale vânzări de primăvară.

Cele mai bine cotate au fost tablourile: Nina Chanel Abney (990.000 de dolari), Jordan Casteel (687.500) şi Rashid Johnson (1,95 million), britanica Lynette Yiadom-Boakye (1,95 milioane) şi artistul plastic din Ghana El Anatsui (1,95 milioane). Toți au stabilit noi recorduri la această licitaţie.

Cele mai scumpe tablouri din lume

Prețul record de vânzare al este cel atribuit lui „Leonardo da Vinci” care a fost vândut cu 450,3 milioane de dolari în 2017.

Cele mai scumpe tablouri din lume, ce au vizitat vreodată casele de licitații au fost:

  • „Meules” de Claude Monet- vândut de Sotheby’s, New York, pe data de 15 martie 2019, pentru suma de 110.7 milioane de dolari.
  • „Untitled”, care deţine și recordul pentru un tablou de Jean-Michel Basquiat, vândut în mai 2017, tot la Sotheby’s New York, cu 110,5 milioane de dolari. Foto: jean-michel-basquiat.org

Sabin Bălașa, cel mai bine plătit pictor în comunism. A făcut portretele Ceaușeștilor

Vincent van Gogh, povestea unui pictor care și-a pierdut mințile din cauza iubirii neîmpărtășite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre