Simona Ionescu / Redactor Șef

Timișorenii își pot culege singuri pepenii, pe o parcelă din oraș. Proiect inedit

Când vine vorba de lubeniță sau pepeni, românii cunosc câteva locuri bine delimitate pe harta țării, unde se produce cea mai dulce și zemoasă. Sunt celebri pepenii de la Dăbuleni, din Oltenia, dar și cei din vestul țării, lubenițele de la Gottlbob sau Lovrin, din județul Timiș. Mai nou, Timișoara, capitala vestului, intră pe harta pepenilor, în urma unui proiect inedit.

Puțină lume știe că în Timișoara se cultivă pepeni. Practic, timișorenii își pot culege singuri pepenii, fără să părăsească granițele orașului. Trebuie doar să ajungă pe un teren al Universității de Științele Vieții.

Totul a început anul trecut, când un producător din localitatea Gottlob a propus Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara un proiect inedit, mai precis un parteneriat prin care să cultive pepeni pentru cercetare și consum pe o suprafață de teren, aflată în proprietatea instituției de învățământ.

Timișorenii își vor putea culege singuri pepeni, pe o parcelă din oraș

Cornel Crețu este unul din producătorii de pepeni de la Gottlob, comună cu tradiție în cultivarea acestor fructe. El a avut ideea mai de mult: să poată cultiva la Timișoara, ca să nu mai trebuiască să transporte recolta peste 50 de kilometri, din câmp la piață. Apoi a dus ideea și mai departe. Cum ar fi dacă oamenii și-ar culege singuri pepenii?

Timișorenii își pot culege singuri pepenii, pe o parcelă

Anul trecut, ideea lui s-a concretizat. Un prieten i-a spus că o parcelă de teren pe care o vedea din mașină pe așa-numita „centură mică” din zona universității  de agronomie aparține instituției, iar producătorul a decis să încerce un dialog cu mediul academic.

„Le-am propus ideea mea, ei au analizat-o și au acceptat-o. Și așa am ajuns să am lubeniță aici. În maximum 3 săptămâni, doritorii își vor putea culege singuri lubenița din câmp. Cei care vor veni aici să-și culeagă lubeniță, trebuie să știe un lucru. Soiurile care le avem sunt două soiuri foarte bune, soiuri de top, Top Gun și Mirsini”, a declarat Cornel Crețu pentru Știrile TVR Timișoara.

În perioada aceasta, pepenii sunt aproape copți. Producătorul spune că în primele săptămâni de recoltare va ajuta clienții să culeagă pepenii, pentru a nu distruge plantele. Însă, după mijlocul lunii august când perioada de vegetație a loazelor se apropie de final, timișorenii vor avea parte de o experiență agricolă completă, și vor putea intra singuri direct pe plantație, pentru a-și alege și culege fructele dorite.

Rector: „Ne-am dorit să încurajăm deja cunoscuta lubeniță de Gottlob”

Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I din Timișoara a agreat rapid propunerea parteneriatului propus de producătorul de pepeni din Gottlob. „Partea de genetică a fost adusă de acest producător. Universitatea noastră, cu studenții și profesorii de specialitate din zona Horticulturii, au făcut ceea ce înseamnă zona de analize, partea de tehnologie, cred că și de degustare.

Pepenii cultivați la Timișoara sunt dintre cele mai performante soiuri, Top Gun și Mersini, renumite pentru dulceața lor

Este un parteneriat prin care ne-am dorit să încurajăm deja cunoscuta lubeniță de Gottlob, care iată că se produce și se vinde și în cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, prin acest parteneriat cu un fermier, un producător local român”, a declarat rectorul, pentru aceeași sursă.

Pepenii de Gottlob, tradiție germană

În fiecare an, iulie şi august sunt lunile „pline” ale cultivatorilor de pepeni. Locuitorii comunei timişene Gottlob recoltează pepenele verde sau lubeniţa de Gottlob, cum îi zic ei, şi care, din 2009, e marcă înregistrată. Pepenii de Gottlob se cultivă pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare.

Practic, unul din zece locuitori din Gottlob cultivă pepeni. E o tradiție care merge din tată în fiu. „Rădăcinile” acestei agriculturi de nișă se pierd în semințele aduse cu ei de coloniștii nemți cu care a fost populat satul între anii 1770 şi 1773, din ordinul împărătesei Maria Terezia.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre