Simona Ionescu / Redactor Șef

Tragedia anului dă speranță românilor. Oamenii s-au solidarizat ca într-o poveste cu îngeri și supereroi

Tragedia anului dă speranță românilor. Oamenii s-au solidarizat ca într-o poveste cu îngeri și supereroi
Tragedia teribilă de la Pașcani, în care o fată și-a pierdut ambele brațe, a dovedit că omenia învinge. Sute de persoane au sărit în ajutorul Alexiei, pe lângă echipa medicală de îngeri care i-a atașat brațele la loc.

Alexia, fata căreia i-au fost amputate ambele brațe, a avut o nouă șansă. Adolescentei i-au fost refăcute și țesuturile nervoase, și în cel mult o săptămâna va începe să facă ședințe de kinetoterapie, după ce într-o intervenție complicată i-au fost reatașate brațele. Într-un an și jumătate, ea și-ar putea folosi brațele la 85% din capacitate, conform doctorilor și asistentelor, care au făcut o minune pentru ea.

 „Şi-a strâns şi pumnul. Totul pare a fi înspre bine. Ceea ce au realizat ei zilele acestea întrece orice imaginaţie. Două membre să fie puse la loc şi funcţionale. Toată viaţa mea le voi fi recunoscătoare”, spune mama Alexiei.

La rândul său, dr. Susanu, medicul supranumit îngerul fetei spune că marele noroc a fost faptul că fata a ajuns vie la spital.

Leziuni cu potenţial letal mare la locul accidentului

„Nu am luat niciodată în calcul că nu se va putea. Fetiţa are o evoluţie foarte bună, riscul de necroză a celor două membre este aproape depăşit. Miracolul este că a ajuns vie. Astfel de leziuni au un potenţial letal mare la locul accidentului”, a spus medicul.

Alexia este deocamdată internată la Terapie Intensivă, în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Iași. O echipă formată din 10 medici, 8 asistenți medicali, 4 infirmiere și 2 brancardieri au făcut miniuni pentru ea.

20 de ore a durat intervenția chirurgicală prin care medicii i-au reconstruit structură osoasă, cea vasculară și musculatura. Acum, în a doua operație i-au refăcut țesuturile nervoase. Medicul Sidonia Susanu a condus ambele intervenții:

„Am rugat-o să ne arate ce poate face cu mâna şi deja fetiţa mişcă degetele, m-a strâns de mână. Este extraordinar. E un copil extrem, extrem de puternic, de matur şi face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece.”

Pe lângă efortul uriaș al cadrelor medicale, colegi, profesori, cunoscuți, toți oameni de bine, s-au mobilizat și au donat sânge pentru a ajuta la salvarea Alexiei.

Mărturia șoferului care conducea autocarul

Încă șocat de tragedia prin care a trecut, șoferul cumplitului accident de la Pașcani, a făcut mărturii cutremurătoare.

Bărbatul spune că în două secunde s-a întâmplat totul. Cu o experiență de peste 35 de ani în domeniu, acesta susține că pur și simplu nu a mai putut controla autocarul.

„Am 35 de ani de când conduc autocare, n-am avut niciun accident, n-am avut nimic, n-am putut să concep vreodată că n-o să pot stăpâni o mașină în drum. S-a întâmplat în două secunde. Ce vă pot spune este că urma o curbă și am observat mâzgă pe jos, cum au adus tractoarele care au lucrat pământul”, a mărturisit șoferul autocarului.

O pierdut controlul într-o clipă

Șoferul autocarului se numește Marcel Politic și a recunoscut că a pierdut controlul autocarului într-o clipă. Acesta a mărturisit că înaintea unei curbe destul de periculoase a frânat, însă a observat cum mașina nu mai răspunde comenzilor. A ridicat piciorul de pe frână, în speranța că mașina se va redresa, dar, din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru.

„Am călcat frâna, am simțit cum mașina s-a dus într-o parte, iar atunci am dat drumul. Din experiența mea, când dai drumul la frână, mașina se redresează, dar nu s-a mai întâmplat așa, în două secunde s-a dus”, a mai precizat Marcel Politic.

S-au făcut cozi imense la centrele de donare de sânge.

După ce a pierdut controlul, autocarul s-a răsturnat, moment în care s-a dezlănțuit o adevărată dramă. Imagini desprinse parcă dintr-un film de groază îi treceau prin fața ochilor. Toată lumea țipa, plângea, era o agitație și o spaimă generală.

„Mă bucur că fata a putut fi operată”

Cu lacrimi în ochi, acesta a rememorat clipele de după impactul îngrozitor în care Alexia și-a pierdut ambele brațe.

„După șocul ală a început panica, toți răcneau, au început să vină salvările, a venit poliția. Nu pot să explic nimănui prin ce situație am trecut, dar nu aș dori nici celui mai mare dușman al meu să treacă prin așa ceva. Mă bucur că fata a putut fi operată și îi mulțumesc lui Dumnezeu continuu că nu a rămas infirmă. Am și eu copii, nepoți și știu ce înseamnă, mulțumesc lui Dumnezeu că au scăpat toți cu viață”, a mai spus șoferul autocarului.

Bărbatul a susținut că nu avea viteză în momentul accidentului, deoarece condițiile meteo erau nefavorabile.

„Nu aveam viteză. Maxim 60 la oră aveam”, a mai declarat șoferul.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre