Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele noutăți despre starea lui Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix. Noaptea trecută a ajuns la Urgențe, departe de casă

Ultimele noutăți despre starea lui Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix. Noaptea trecută a ajuns la Urgențe, departe de casă
După ce recent numele său a fost intens vehiculat în legătură cu gestul incalificabil al colegilor săi de breaslă, membrii în Uniunea Compozitorilor, Nicu Covaci are parte de o nouă cumpănă.

Fondatorul legendarei trupe Phoenix, Nicu Covaci, este el însuși o legendă și nu are nevoie de nicio prezentare. A făcut istorie în muzica românească, performează în continuare, în timp ce Uniunea Compozitorilor îl declară incapabil să intre în rândurile sale. În aceste zile, se află alături de trupa sa, și de echipa filmului „Phoenix: Povestea”, într-un turneu național.

Nicolae Covaci a participat, miercuri seară, la proiecția filmului despre legendara formație, apoi le-a semnat autografe fanilor, urmând să se deplaseze la un club din Arad, pentru concert. Pentru că nu se simțea bine, a mers direct la Unitatea de Primire a Urgențelor a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, potrivit aradon.ro. Sursele noastre arată că, după ce a fost investigat de medici, Nicu Covaci a refuzat internarea și a plecat la hotel „pe semnătură”.

Surse din cadrul spitalului au declarat că starea lui Covaci, la sosire, nu era foarte bună, prezentând frisoane și semne de viroză. „I-au făcut investigații și acum a plecat înapoi la concert”, au transmis aseară, în jurul orei 22:30, surse din cadrul unității medicale. Nicu Covaci nu a mai revenit al Urgențe, joi.

Între timp, trupa Phoenix a urcat pe scena clubului arădean și le-a spus spectatorilor ce s-a întâmplat și de ce liderul nu este pe scenă. La un moment dat, vocalistul trupei, Costin Adam, l-a sunat pe Covaci de pe scenă, pentru a-i transmite încurajările publicului, mai arată sursa citată.

Filmul „Phoenix – Povestea”, un pod peste timp

Filmul „Phoenix – Povestea”, realizat de Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis, realizat la aniversarea a 60 de ani de la înființarea trupei. Filmul se află încă de anul trecut într-un turneu de promovare prin mai multe oraşe din ţară, urmând ca abia după încheierea turneului să fie programat să ruleze în cinematografe.

„Eu mă bucur să fiu aici şi sperăm să vă putem bucura şi pe voi cu acest film, pe care acest îndrăzneţ băiat s-a obosit să îl facă, şi care sper să vă fie o oglindă a ceea ce îneamnă Phoenix, ce a făcut şi de ce a făcut. Este un pod în timp. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de Phoenix. Multă lume ne acceptă melodiile dar nu ştie mai multe. Acest film poate să fie o oglindă mai clară. Eu am o educaţie pro germană şi neamţul spune: Geteilte Freude ist doppelte Freude (O bucurie împărtăşită este o bucurie dublă).

Din acest motiv n-am familie, n-am copii, am Phoenix, şi vreau să împart o bucurie. Ăsta a fost rolul meu şi al formaţiei Phoenix. Încercăm, pe de altă parte, să întărim şira spinării la români (că unul nu pune mâna pe o bâtă), dar subliminal încercăm să îi mişcăm şi să îi încurajăm. De aceea am avut curajul şi în socialism să protestăm, mai discret, însă astăzi suntem mai bombastici. Mi se reproşează: Nicule, dar melodiile tale frumoase, cu fete verzi?

Din păcate ultimele mele melodii nu se prea ştiu, pentru că nu suntem difuzaţi. Dar cei care le-au auzit sunt speriaţi. Sunt piese supărate şi încărcate de griji şi de probleme. Însă nu pot decât să spun ceea ce cred şi ce ştiu. Mie îmi pare rău de ceea ce văd, ceea ce simt, şi aşa mă exprim. Poate că greşesc, şi mi-aş dori de fapt să greşesc. Dar rămâne să apreciaţi voi”, a spus Nicu Covaci, cu ocazia proiecției filmului, în ziua porecedentă, la Oradea.

Nicu Covaci, jignit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. L-au considerat netalentat

Amintim și că, recent, Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, care va împlini, luna viitoare, vârsta de 76 de ani, nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. El a încercat de mai multe ori să intre în rândul artiștilor care fac parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), pentru ca opera să fie protejată și recunoscută. Ani zile s-a judecat cu UCMR, cu Centrul Național al Cinematografiei și cu Electrecord pentru drepturile de autor pe care le merită pentru piesele compuse și folosite în spațiul public.

Luna aceasta, Nicu Covaci a fost anunțat că nu a reușit să întrunească punctajul necesar admiterii în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, ca atare i-a fost respinsă solicitarea de a deveni membru al UCMR. În urma examenului de admitere în UCMR, Nicu Covaci a obţinut nota 7,60, ceea ce îl plasează sub nota de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în această uniune de creaţie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre