Simona Ionescu / Redactor Șef

Un miliardar vrea să cumpere 15% din planetă. Cum își justifică gestul

Un  miliardar vrea să cumpere 15% din planetă. Cum își justifică gestul
Un bărbat din Elveția și-a propus să cumpere 15% din planetă. Miliardarul în vârstă de 85 de ani, care este în topul celor mai bogați oameni din lume, este un om de afaceri, antreprenor, dar și un mare filantropist.

Magnatul elvețian Hansjörg Wyss are acum 85 de ani și se poate mândri cu o avere considerabilă, estimată de Forbes  la 6,6 miliarde de dolari. Acesta se implică constant în acțiuni de filantropie, fiind pasionat de mediu și arii protejate. 

În contextul în care oamenii de știință au ajuns la concluzia că cel puțin jumătate din planetă trebuie protejată pentru a salva majoritatea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție, Wyss a hotărât să se implice activ prin donarea constantă a unor sume impresionante. Acesta a înființat în anul 1998 Fundația Wyss care a donat până acum peste 1 miliard de dolari pentru diverse proiecte ce aveau în vedere protejarea în stare naturală a 15% dintre pământurile planetei și 7% dintre oceanele sale. 

Vrea să cumpere 15% din planetă. România, pe harta miliardarului 

Compania miliardarului a adăugat recent, un surplus de 1 miliard de dolari pentru eforturile de combatere a braconajului, proiecte de restaurare ale râurilor, dar și oprirea industriilor de combustibili fosili care sunt în pericol să degradeze terenurile protejate. Miliardarul elvețian a promis să cumpere aproximativ 15% din planetă, dublând cantitatea de pământuri protejate și ape de pe Pământ. 

Wyss a identificat astfel nouă proiecte de conservare conduse local, în 13 țări, care vor primi asistență de 40 de miliarde de dolari. Printre primele proiecte care au primit granturi se numără și Fundația Conservation Carpathia a României, care conduce eforturile de conservare în Munții Carpați, Fundația Wyss fiind cel mai mare donator în proiectul FCC de conservare de păduri.

În acest moment, Fundația Conservation Carpathia deține sau administrează o serie de proprietăți cum ar fi o parte din Piatra Craiului, Izvoarele Dambovitei, Munții Iezer și Păpușa, dar și situl Leaota, pe care îl are în custodie pe o perioadă de 10 ani. 

Cum scăpăm de stres? Descărcarea emoțiilor în scrisori

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre