Simona Ionescu / Redactor Șef

Unde a apărut cel mai mare aisberg din lume

Unde a apărut cel mai mare aisberg din lume
O bucată gigantică de gheață, mai mare decât insula spaniolă Mallorca, s-a desprins de calota glaciară și a început să plutească. Dimensiunile sale sunt impresionante.

Noul aisberg, denumit A-76 de către oamenii de știință, care au stabilit că este cel mai mare aisberg din lume a fost reperat în imaginile transmise recent de satelitul european. Anunțul a fost făcut de Agenția Spațială Europeană, citată de Reuters. Bucata imensă de gheață are o suprafață de 4.320 de kilometri pătrați, lungimea ajunge la 175 de kilometri, iar lățimea – la 25 de kilometri.

Prin comparație, insula spaniolă Mallorca din Marea Mediterană are o suprafață de doar 3.640 de kilometri pătrați. Statul american Rhode Island este și mai mic, cu o arie de 2.678 km pătrați. Gigantica bucată de gheață s-a desprins de calota glaciară a Antarcticii în Marea Weddell. Imaginile transmise de satelitul european Copernicus, sunt elocvente.

Aisebergul A-76 s-a rupt din calota glaciară Ronne după ce zona a avut parte de flux de apă caldă care a afectat şi alte zone din vestul Antarcticii. Cercetătorii nu atribuie acest eveniment schimbărilor climatice. Oamenii de știință  spun că desprinderea aisbergului este o parte din ciclul natural al gheţarilor din regiune. Ei se așteaptă acum a A-76 să se spargă în 3 bucăți în perioada următoare.

Cel mai mare aisberg din lume

Aisbergul este un bloc de gheață de la marginea ghețarului, care s-a desprins și a căzut în ocean. Poate pluti timp de mai multe luni pe apele oceanului, până ce se va topi complet.  Doar aproximativ a opta parte din aisberg este vizibilă la suprafata apei. Este cunoscut faptul că masa de gheață a aisbergurilor este extrem de compactă, durabilă și dură, putând provoca serioase daune, chiar distrugerea unui vas. De aceea, aisbergurile sunt considerate ca fiind extrem de periculoase pentru navigația maritimă.

Cel mai mare aisberg care a existat vreodată a fost B-15, care s-a desprins în anul 2000 din calota de gheață Ross. Acesta avea o suprafață inițială de 11.000 de kilometri pătrați. Abia la doi ani după desprindere s-a separat în două, în noiembrie 2002. Bucata mai mare rămasă, aisbergul B-15A, cu o suprafață de circa 3.000 de kilometri pătrați, a rămas compactă până în octombrie 2005, când s-a spart în mai multe aisberguri mai mici, fiind cea mai mare bucată de gheață plutitoare din lume înregistrată vreodată.

Sursa foto: Pixabay, ASE

Matthew Perry din celebrul serial „Friends” ar fi făcut un accident cerebral. Indiciile vizibile care sprijină teoria

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre