Simona Ionescu / Redactor Șef

Vaccinul salvator anti-COVID-19 în România. Cine va fi primul beneficiar

Vaccinul salvator anti-COVID-19 în România. Cine va fi primul beneficiar
Vaccinul așteptat de toată Planeta a ajuns și în România, chiar în ziua de Crăciun. Autoritățile au anunțat cum se va desfășura campania de vaccinare și cine va fi primul român vaccinat anti-COVID.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au sosit în România în ziua de Crăciun, prin Vama Nădlac 2. ”Asistăm la un moment istoric. Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Vaccinul salvator anti-COVID-19 în România. Cine va fi primul

Vaccinul așteptat de toată Planeta a ajuns și în România, chiar în ziua de Crăciun.  Vaccinul salvator va ajunge la centrul principal de stocare, Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti sâmbătă dimineaţa.

„Asistăm la un moment istoric. Uniunea Europeană nu și-a dezamăgit cetățenii. Pentru noi, asta înseamnă luminița de la capătul tunelului. Asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, scrie evz.ro.

Când va începe vaccinarea anti-COVID-19?

Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19. Primul român care va fi vaccinat este un medic de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Unde va ajunge vaccinul:

– Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
-Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
-Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
– Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
– Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Vaccinarea anti-COVID-19 nu este obligatorie

Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor şi/sau personal medico-sanitar care deţine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecţional (flux unidirecţional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic şi personal medical auxiliar.

Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menţine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise şi perioadei de monitorizare post-vaccinare şi pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Duminică, 27 decembrie, vor fi imunizați peste 50 de cadre medicale de la ”Matei Balș”

„Faptul că la Matei Balș se întâmplă în primul rând, cred că pleacă de la acea experiență bogată. Primul pacient cu infecție SAR-CoV-2 a fost tratat aici”, a precizat medical Adrian Marinescu, pentru digi24.ro.

Medicul a spus că duminică, 27 decembrie, vor fi imunizați peste 50 de cadre medicale: „Toți cei care și-au dorit, cam peste 50, cei care au dorit să se vaccineze în ziua de 27. Sunt niște liste cu împărțirea până pe 31. Pe 27 abia aștept să fiu o persoană vaccinată.”

Deocamdată, nu se știe cine va fi primul român care va fi imunizat împotriva noului coronavirus.

Adrian Marinescu a precizat că încă nu a fost stabilit cine va fi prima persoană care va fi vaccinată: „Încă se discută, va fi și o surpriză. Important e că se întâmplă”.


Florin Piersic l-a amuțit pe Dan Negru. ”Vreau să vă mângâi pe inimă, pe suflet”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre