În martie anul trecut, Guvernul României a luat decizia aprobării unei hotărâri care reglementează biletele de tratament balnear pentru 2022. Acum a început distribuirea biletelor.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a afirmat atunci că sunt vizați pensionarii din armată, cu pensii cuprinse între 2000 și 2500 de lei, care vor beneficia de un sejur de 16 zile, din care 12 zile de tratament balnear sau ameliorare medicală. Dar nu numai.
„Au fost modificate condiţiile specifice de ierarhizare şi de punctaj pentru a ierarhiza pensionarii militari şi persoanele beneficiare ale prevederilor actelor normative cu un caracter reparatoriu care solicită bilete de tratament balnear şi de recuperare”, a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al fostului guvern, la sfârșitul ședinței din 30 martie 2023.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică la începutul acestui an proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea numărului biletelor de tratament balnear care se vor acorda în anul în curs. Bugetul pentru aceste bilete este de 200 de milioane de lei, urmând ca, în total, să fie disponibile 120.000 de bilete la tratament balnear.
Din totalul acestora, maximum 60.420 vor fi asigurate în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența în alte unităţi de profil, în baza unor contracte încheiate cu alți operatori economici.
Cine beneficiază de bilete de tratament gratuite
Guvernanții au mai stabilit că biletele, care includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear și un sejur de 16 zile, vor fi repartizate în 19 serii.
Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu. Este vorba de persoanele care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale. Distribuirea biletelor de tratament balnear și decontarea costurilor acestora se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.
Ce trebuie să facă pensionarii pentru a intra în posesia biletelor
Pentru a putea beneficia de biletele pentru tratament, Guvernul a anunțat că pensionarii vor trebui să depună o cerere la Casa de Pensii și să aleagă trei stațiuni, urmând a fi repartizați în funcție de locurile rămase. De asemenea, trebuie completat și un cupon de pensie, alături de actul de identitate. Pensionarii vor trebui să aibă și un bilet de trimitere de la medicul de familie, care să fie valabil pentru o perioadă de 30 de zile.
Bunicii din Arad au primit deja primele bilete
Cei mai norocoși au fost pensionarii din Arad care au primit deja biletele pentru tratament. Ce e important în acest an față de anii trecuți e faptul că există bilete și la operatori privați. Programul începe la finalul lunii iunie 2023, următoare serie va începe pe 9 iulie, apoi pe 25 iulie. În topul stațiunilor cu cele mai multe bilete se află Moneasa, apoi urmează Buziaș, Felix, Vatra Dornei, 1 Mai, Geoagiu, Herculane și Covasna.
Printre locații se mai numără și Covasna, Calacea, Eforie Nord, Olănești, Sovata și Slănic Moldova. O parte din biletele pentru tratamentele balneare pot fi plătite de pensionari, cu 50% din pensie. Distribuirea biletelor de tratament balnear și decontarea costurilor acestora se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook