Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, spune că începând cu 1 ianuarie 2023 vor fi schimbări în stabilirea pensiilor.
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat ce schimbări vor surveni începând din prima lună a anului viitor pentru stabilirea pensiilor, când vor fi introduse noi reguli. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 127/2019, legislația va suferi noi modificări, iar una dintre acestea se referă la persoanele care s-au pensionat anticipat.
Noutatea constă în faptul că acestea vor putea cumula pensiile cu veniturile obținute în urma unui contract legal de muncă. Potrivit unei alte modificări, contribuțiile de asigurări sociale care au fost achitate, vor fi luate în considerare în calculul stagiului minim de cotizare.
Cât și cum vor crește pensiile
De asemenea, Daniel Baciu a vorbit și despre cum vor crește pensiile bunicilor. Astfel, pensia minimă ar putea crește de la suma de 1.125 lei la 1.350 lei. Iar punctul de pensie ar putea crește de la 1.785 lei la 2.142 lei. „Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor.
În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile românilor vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a declarat Daniel Baciu.
E posibil ca majorarea să aibă loc în două etape
Sunt mai multe scenarii în lucru privind pensiilor românilor. E posibil ca majorarea să se facă în două etape, respectiv lunile ianuarie și septembrie. Pe de altă parte, se poate și această creștere să fie aplicată o singură dată, de la 1 ianuarie. „Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist.
Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a mai spus Daniel Baciu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook