Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești devastatoare pentru Sorin Oprescu. A pierdut tot, iar iubita lui a fost evacuată din casă

Vești devastatoare pentru Sorin Oprescu. A pierdut tot, iar iubita lui a fost evacuată  din casă
Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu a mai primit o lovitură: după condamnarea de 10 ani și 8 luni de închisoare, urmată de fuga sa în Grecia, acum, iubita sa, doctorița Adriana Nica este obligată de judecători să evacueze vila din Cartierul Primăverii în care locuia. Decizia instanței este definitivă.

Pentru a intra în posesia imobilului, statul român a deschis o acțiune separată, în civil, pe care a câștigat-o atât pe fond cât și în apel. După decizia instanței din mai 2023, care este definitivă, imobilul va intra în proprietatea privată a statului, care va prelua bunul, îl va intabula, după care va urma evaluarea acestuia și vânzarea la licitație publică, în vederea recuperării prejudiciului din dosarul în care Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Ca să-și recupereze prejudiciul din dosarul lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, procurorii și judecătorii au emis, anul trecut, un amplu proces recuperare și confiscare extinsă. Mai bine zis, s-a dat ordin de confiscare a bunurilor lui Oprescu, dar și ale apropiaților săi. Și cum Adriana Nica este cea mai apropiată femeie de Sorin Oprescu, bunurile femeii au fost luate la bani mărunți. Printr-o astfel de sentință, a precizat instanța, imobilul a fost supus unei măsuri de siguranță a confiscării extinse și a intrat în proprietatea privată a statului. ANAF, prin organele de valorificare abilitate, este autoritatea competentă pentru punerea în mișcare a măsurii confiscării bunului supus acestei proceduri.

Adriana Nica, iubita lui Oprescu, spune că a cumpărat casa cu bani împrumutați

În ultimele luni, Adriana Nica a depus mai multe contestații pentru a-și salva vila din Primăverii, însă acestea au fost respinse de instanță, în mare parte. Iubita fostului primar general al Capitalei a acuzat faptul că judecătorii nu au audiat-o în dosarul fostului primar, singura sa declarație fiind consemnată în faza de urmărire penală, în fața procurorilor DNA.

De asemenea, Adriana Nica a justificat că a cumpărat casa cu bani împrumutați de la prieteni și de la bancă, unde aaccesat un credit.

Doar un apartament în Primăverii costă 1,5 milioane de euro

Cam greu de crezut, totuși, proveniența banilor, având în vedere că doar un apartament cu 4 camere, în Primăverii, cel mai luxos și scump cartier din București, costă în jur de 1,5 milioane de euro. Vilele sar lejer de două milioane de euro și pot ajunge chiar și la 5-6 milioane de euro, în funcție de mărimea casei și de finisaje, potrivit site-ului imobiliare.ro.

Adriana Nica a primit ordin de evacuare

Judecătorii de la Tribunalul București nu au dat crezare dovezilor de proveniență a banilor și au respins apelul Adrianei Nica, iubita lui Sorin Oprescu, în procesul de evacuare declanșat de statul român, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală. Astfel, iubita lui Sorin Oprescu  este obligată să elibereze imediat vila din cartierul Primăverii, despre care judecătorii au stabilit că a fost cumpărată de fostul primar al Capitalei din banii proveniți din mită, și pusă ulterior pe numele partenerei sale de viață. Adriana Nica a fost notificată de către ANAF în vederea evacuării și predării imobilului, încă din luna iulie a anului trecut, însă aceasta nu a dat curs solicitărilor.

Iubita lui Oprescu e doar martor în proces

Adriana Nica, iubita lui Sorin Oprescu a menționat că nu a avut calitate de inculpat în cadrul dosarului penal, dar în ciuda acestui fapt s-a dispus confiscarea specială a bunului, considerat că a fost cumpărat de inculpat. În dosarul lui Sorin Oprescu, Adriana Nica a fost citată doar în calitate de martor.

Cine este Adriana Nica, iubita lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu trăiește de mai bine de zece ani o poveste de dragoste cu Adriana Nica, de profesie medic. Femeia este cu mult mai tânără decât iubitul său. Adriana Nica are 44 de ani, iar Sorin Oprescu, 71 de ani.

Născută la Brașov, Adriana Nica provine dintr-o familie de profesori și mereu și-a dorit să devină doctoriță. A studiat medicina generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București între anii 1998 și 2004, după care a făcut rezidențiatul în domeniul anestezie și terapie intensivă (ATI) la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).

În anul 2017, Nica a devenit managerul interimar al SUUB. Alegerea ei pentru acest post a fost criticată de presă și de alți medici ai SUUB, fiind pusă pe seama relației sale cu Sorin Oprescu, fost director al SUUB și primar al Bucureștiului la acea vreme. Desemnarea a fost făcută, fără concurs prealabil, de ministrul Sănătății din acea perioadă, Florian Bodog, care a justificat că numirea ei a avut loc „până la organizarea concursului pentru că spitalul era condus de directorul medical. În iulie 2017, Nica a devenit manager titular în urma promovării concursului pentru post.

Pentru ce a fost condamnat Sorin Oprescu

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Oprescu a fugit în Grecia, unde se află și în prezent, justiția elenă nedând curs extrădării.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre