Simona Ionescu / Redactor Șef

Veștile momentului de la Casa de Pensii. Oficialii au stabilit cum vor face calculele anul acesta

Veștile momentului de la Casa de Pensii. Oficialii au stabilit cum vor face calculele anul acesta
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit noii indicatori pe care îi va folosi  în calculul pensiilor acordate în sistemul de pensii publice în anul 2024. Punctul de pensie și îndemnizația socială au suferit, de asemenea, modificări.

Oficialii de la Casa Națională de Pensii Publice au stabilit cum vor face calculele anul acesta. Suma de bază luată în calcul – câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 7.567 lei – începând cu 1 ianuarie 2024. În continuare, indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 lei, iar cea pentru însoțitorii pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 1.626 lei.

Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale

Reprezentanții CNPP au stabilit care sunt, în acest an, cotele de contribuții la asigurările sociale. Acestea sunt următoarele:

  • 25% – datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
  • 4% – datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • 8% – datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • 20,25% datorată de către persoanele fizice care realizează, la locul unde se află funcția de bază, venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza unor contracte individuale de muncă;
  • 25% – datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială.

Cum stă treaba cu pensiile private

Conform oficialilor CNPP, cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%. Aceasta este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

În situația participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii se utilizează un indice de corecţie de 0,81000.

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, în baza contractelor individuale de muncă, sunt scutite de la plata acestei contribuţii pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv.

Pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat și pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator.

Prevederi începând cu 1 ianuarie 2024

  • Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 3.300 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 825 lei.
  • Valoarea unui punct de pensie este de: 2.032 lei.
  • Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
  • Cuantumul ajutorului de deces este de: 7.567 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului; 3.784 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
  • Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
  • Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre