Sunteți curioși ce gust are un preparat din patrimoniul UNESCO? Iată rețeta senegaleză pentru orez cu pește

Sunteți curioși ce gust are un preparat din patrimoniul UNESCO? Iată rețeta senegaleză pentru orez cu pește
Un preparat tradițional senegalez a devenit cunoscut în toată lumea. Este vorba de Thiébou dieune (care se traduce „orez cu peşte” din limba wolof, vorbită în Senegal, Gambia şi Mauritania). Această mâncare foarte popular în Senegal, a fost totodată inclusă, miercuri, în patrimoniul imaterial al umanităţii UNESCO.

Dosarul pentru înscrierea Thiébou dieune a fost depus în octombrie 2020 de ministrul senegalez al Culturii.

Scris „Ceebu jën”, potrivit ortografiei wolof, Thiébou dieune este un preparat alcătuit din orez, peşte şi o varietate de legume. Pregătit cu sau fără roşii, este servit mai ales la masa de prânz în cele mai multe dintre gospodăriile şi în restaurantele din Senegal. Tradiţia preparării acestui fel de mâncare este transmisă din generaţie în generaţie.

Originea acestei specialităţi este asociată cu Saint-Louis, un oraş de coastă din nordul ţării. Fostă capitală a Africii Occidentale Franceze, orașul în sine este la rândul său înscris în patrimoniul UNESCO.

Povestea preparatului arată că totul a început după ce colonizatorii au impus culturile comerciale în agricultura locală, și au introdus orezul importat din coloniile din Indochina ca înlocuitor pentru culturile de subzistenţă. „Comunităţile au ştiut să se adapteze, inventând o reţetă pe bază de orez şi peşte: Ceebu jën”, a precizat UNESCO. Invenţia acestui preparat îi e atribuită lui Penda Mbaye, o bucătăreasă din cartierul Guet-Ndar’ din Saint-Louis.

Ingrediente pentru Thiébou dieune

4 linguri ulei de arahide

2 cepe mari, tocate

1 bucată de 7 – 10 cm lungime de pește afumat și uscat

260 g de concentrat de tomate

9 cești de apă rece puțin sărată

1 legătura pătrunjel, tocat

2 căței mari de usturoi

1 ardei iute „ochi de pasăre”

2 cepe verzi

1,5 kg biban, curățat și tăiat

1 kg dovleac decojit și tăiat cubulețe

1 kg manioc dulce, decojit și tăiat cubulețe

5 napi mov mici, tăiați în sferturi

1 varză verde mică, tăiată în optimi

4 cartofi dulci, tăiați în sferturi

2 vinete mici tăiate în felii

5 morcovi, răzuiți

12 păstăi mici de bame

1 ardei iute habanero

1 kg de orez pentru risotto – absoarbe mai bine sosul decât orezul cu bob lung.

Mod de preparare

Se încinge puțin ulei într-o oala mare, se prăjește ușor ceapa și se adaugă peștele afumat, concentratul de roșii si ¼ de cană de apă cu sare. În timp ce ceapa se rumenește, puneți pătrunjelul, usturoiul, ardeiul iute și ceapa verde într-un robot de bucătărie și amestecați într-o pastă pentru a pregăti fripturile de biban. Ungeți bine, pe toate părțile, bucățile de biban cu această pastă. Apoi adăugați bibanul în oala mare cu amestecul de ceapă, lăsându-l să se gătească timp de 5 minute.

În acest moment, adăugați apa rămasă. Când apa ajunge la fiert, acoperiți oala și reduceți focul. Adăugați legumele și chilli habanero. După aproximativ 20 de minute, se scot fripturile de pește întregi și se pun pe un platou pentru servire. Acoperiți-le în lichid de gătit și păstrați-le calde.

Continuați să gătiți Thiebou Deune pentru încă 15 minute și apoi scoateți legumele, puneți-le pe un platou și păstrați-le calde. Țineți două căni de lichid de gătit, astfel încât să puteți pregăti sosurile. În lichidul de gătit rămas, adăugați orezul, care trebuie lăsat să fiarbă și să se absoarbă.

Când sunteți gata de servit, puneți orezul pe un platou de servire, apoi peștele și legumele pe altul. Sau puteți face acest lucru într-un mod diferit, punând orezul într-un lighean mare și așezând deasupra legumele și peștele, apoi mâncați numai cu mâna dreaptă, sau cu o lingură mare, transmit senegalezii.

Sursa foto: Instagram