Super salam de biscuiți în formă de chec. O rețetă reinventată

Super salam de biscuiți în formă de chec. O rețetă reinventată
Salamul de biscuiți a fost desertul generațiilor trecute, iar acum e redescoperit și reinventat, mai gustos ca oricând.

Poate nu știați, dar acest desert nu este autohton. El a fost inventat în Italia și se regăsește inclusiv în bucătăria portugheză.  Salamul de ciocolată, cum e numit preparatul în Italia, face legătură cu asemănarea desertului cu o rudă de salam. În Sicilia, locul care se crede că e cel unde a fost preparată prima dată rețeta, i se mai spune și salam turcesc, nu atât din motive geografice, cât din cauza culorii date de ciocolata neagră.

În 2012, salamul de biscuiți a fost inclus în lista P.A.T. (Prodotti Agroalimentari Tradizionali) din Sicilia de către Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere. Gastronomii spun că rețeta s-a născut, probabil, la începutul secolului XX.

Plin de ciocolată, cu multe nuci și coajă de portocale (care este opțională, bineînțeles) rețeta pe care o gătește Andrada de la Quick Goodies este absolut minunată și vă invităm să descoperiți singuri, preparând-o, de ce.

Ingrediente pentru super salam de biscuiți

  • 400g biscuiți simpli sau petit beurre (aprox 250g mărunțiți manual, restul în blender)
  • 120g mix nuci preferate (miez de nuca, nuci braziliene, caju, migdale)
  • 200g unt nesărat de 80%
  • 110g zahăr tos
  • 250ml lapte
  • 2 linguri cacao neagră
  • 150g ciocolată (100g neagră de 50% + 50g cu lapte)
  • 1 lgt esență rom
  • Opțional: coajă fină de la 1 portocală bio

Pentru decor – 50g ciocolată și 2-3 biscuiți dați prin blender.

Mod de preparare

Peste biscuiții mărunțiți se adaugă mixul de nuci (tăiate cam în 2) și se lasă deoparte. Într-un vas, la foc mic, se pune laptele la încălzit, apoi se adaugă untul și zahărul. Se amestecă până se topește zahărul, apoi se adaugă și cacauă, romul și ciocolată. Se stinge focul și se poate adaugă coajă de portocală. 3Compoziția obținută se adaugă peste cea de biscuiți și se amestecă foarte bine & se adaugă într-o formă de chec tapetata cu hârtie de copt (se va scoate foarte ușor cu ajutorul ei) și se introduce la frigider peste noapte. A două zi am pregătit topping-ul din aprox 40g ciocolată și vreo 2-3 biscuiți dați prin blender. Desertul se scoate din frigider cu minim 30 de minute înainte de servire.

Sursa: Instagram

Recomandarile noastre