Test pentru COVID instant, numai 2 euro. Când intră în producție

Test pentru COVID instant, numai 2 euro. Când intră în producție
Testarea pentru SARS Cov-2 ar putea fi  la fel de simplă ca și testarea alcoolemiei, pe stradă. Testările au intrat în linie dreaptă.

Două companii finlandeze au creat un test ultrarapid, similar aparatului alcooltest, care ar permite detectarea coronavirusului în aerul expirat în numai două minute. În plus, prețul cu care dispozitivul se preconizează că va ajunge pe piață este de numai 2 euro.

Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publică de inovaţie tehnologică din capitala finlandeză, în colaborare cu compania Deep Sensing Algorithms, responsabilă cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizând inteligenţă artificială (IA).

Potrivit Forum Virium, testele de fiabilitate ale noului test au început în ultimele zile din iunie la centrele de sănătate din Helsinki şi Kazahstan şi ulterior vor fi extinse în Olanda şi SUA.


Dieta indiană. Slăbești 8 kg în timp record

Ducesa Kate s-a murdărit pe mâini


”Dacă este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid şi mai ieftin din lume”, transmite compania, într-un comunicat de presă. Aparatul funcționează astfel: pentru a efectua testul, cel investigat trebuie să sufle de 2, 3 sau 4 ori timp de 30 de secunde în dispozitiv. Acesta e dotat cu nanosenzori care detectează şi măsoară compuşii organici volatili (COV) în aerul expirat. Acești compuși funcționează exact ca niște biomarkeri, fiind generaţi de metabolismul uman.

”După primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizează şi stabileşte diagnosticul în doar 2 minute”, se mai arată în comunicat. Nivelul de fiabilitate al testului depinde de capacitatea algoritmului de a identifica în aerul expirat biomarkerii specifici asociaţi bolii COVID-19.Cele două companii intenţionează să înceapă cât mai curând producţia dispozitivului şi să-l lanseze pe piaţă începând din luna august.

Momentan, testarea pentru noul coronavirus se realizează prin două tipuri de teste: Real Time PCR și cele serologice. Testele real PCR pot detecta în probe de sânge anticorpii de tip IgG, produși de organismul uman drept răspuns la infecția cu coronavirusul SARS Cov-2. Testele serologice nu pot confirma diagnosticul, pot doar susține rezultatele obținute prin testarea PCR.

Sursa foto: Forumvirium.fi