Toate aromele toamnei într-o tavă: brânză feta la cuptor cu fructe și delicii

Toate aromele toamnei într-o tavă: brânză feta la cuptor cu fructe și delicii
Această feta la cuptor cu smochine, struguri și cimbru este rețeta perfectă pentru toamnă, într-o singură tavă. Acest aperitiv va impresiona cu siguranță de îndată ce ajunge pe masă.

Smochinele, strugurii și feta se amestecă în reducție de oțet balsamic, ulei de măsline extravirgin și miere și apoi sunt prăjite până când se înmoaie și fructele sunt dulci. Asigurați-vă că aveți multă pâine proaspătă pentru a absorbi totul!

Știați că în California se produc 98% din smochinele proaspete vândute în SUA? Este adevărat, californienii au climatul perfect pentru cultivarea smochinelor. Iar fermierii lor sunt pasionați de cultivarea și recoltarea celor mai durabile și delicioase fructe, astfel încât să vă puteți bucura de ele într-o varietate de moduri. În plus, smochinele adaugă dulceață și aromă naturală, ceea ce le face perfecte pentru a fi folosite la copt. Tot ce trebuie să faceți este să îndepărtați micuța tulpină înainte de a le savura.

Dar și smochinele grecești sunt superbe, iar cele din restul zonelor mediteraneene de asemenea. Vă mai amintim că în România, în clisura Dunării, la Șvinița, cresc smochine delicioase, în mod natural.

Ingrediente pentru brânză feta la cuptor cu fructe și delicii

10 smochine californiene, tăiate în două

300 g de struguri, fără semințe, ideal negri, mici șib aromați

3 linguri de oțet balsamic

2 ½ linguri de ulei de măsline extravirgin (împărțit)

2 lingurițe de miere (împărțite)

1 bloc de brânză feta

½ până la 1 linguriță de piper

4 până la 5 crenguțe de cimbru proaspăt

O baghetă, tăiată în felii și prăjită

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 250 de grade C. Așezați smochinele și strugurii pe o foaie mare de copt și amestecați-le cu balsamic, 2 linguri de ulei de măsline și jumătate din miere. Transferați la cuptor timp de opt minute. Scoateți foaia de copt și adăugați feta. Stropiți feta cu restul de ulei de măsline, miere și piper. Adăugați cimbrul pe foaia de copt. Introduceți în cuptor  timp de 15 minute, până când strugurii se sparg de copți ce sunt și smochinele sunt zemoase.

Scoateți smochinele și strugurii din foaia de copt și transferați-le pe un platou de servit. Treceți cuptorul pe grill (mare) și transferați foaia de copt cu feta și rumeniți-o timp de trei până la cinci minute, până când brânza s-a rumenit deasupra. Transferați feta în platoul de servire cu strugurii și smochinele. Stropiți feta cu încă puțină miere, dacă este necesar. Se ornează cu sare , dacă se dorește. Serviți cu felii de baghetă.

Sursa: Instagram